Oskarshamn i historiskt slutspel

Säsongens avslutande SHL-match i Oskarshamn bjöd på dramatik. 3–2-segern hemma mot Djurgården förde stadens IK till lagets första SM-slutspel i ishockey någonsin. –Smått otroligt, vilken känsla, säger lagkaptenen Jonas Engström.

Oskarshamn är i slutspel. Arkivbild.

Oskarshamn är i slutspel. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ishockey2022-03-24 21:26

Södertäljebördige Jonas Engström är inne på sin sjunde säsong i Oskarshamn och var med när laget sensationellt tog steget upp i SHL våren 2019. Slutspelsplatsen innebär ännu en höjdpunkt i hans ishockeykarriär på småländska ostkusten.

– Detta betyder fruktansvärt mycket för mig personligen, säger han till TT.

Oskarshamn har under en längre tid haft trygg marginal ned till slutspelsstrecket, men en formsvacka i vår har lett till att lagen bakom krupit allt närmare.

– Vi har haft våra lägen att ta poäng, nu blev det nervigt hela vägen, säger Jonas Engström.

I grundseriens sista omgång hade Oskarshamn i uppgift att spela in minst två poäng för att inte riskera att tvingas på tidig semester. En bit in i den andra perioden ledde laget med 3–0 efter varsitt mål av Johannes Salmonsson, Kim Rosdahl samt Joakim Thelin.

Men två snabba Djurgårdsmål, gjorda av Sebastian Strandberg respektive Emile Poirier, i slutet av den andra perioden tog dramatiken tillbaka till arenan.

Segerjubel

Trots klara målchanser åt båda håll blev den tredje perioden mållös. Efter slutsignalen bröt det stora segerjublet loss.

– Ett historiskt slutspel, det är häftigt, säger Jonas Engström.

– Otroligt stolt över laget, säger tränaren Martin Filander.

Oskarshamns spelare kunde dock inte unna sig något längre firande av slutspelsplatsen. Redan på lördag eftermiddag kommer Leksand på besök för match ett i bäst av tre i play in till kvartsfinal.

– Vi tar med oss den här positiva energin, vi är ruskigt framåtlutade nu, säger Jonas Engström.

”Som en saga”

3–0-skytten Joakim Thelin var även han med och spelade upp Oskarshamn till SHL.

– Det är som en saga, säger han om att tre år senare få spela slutspel.

Thelin tror på god chans mot Leksand.

– Jag tror inte det är jättemånga lag som vill möta oss i slutspel, säger han.

Djurgården och Timrå ska duellera om att slippa bli det SHL-lag som degraderas till hockeyallsvenskan. Match ett i bäst av sju spelas på Hovet på lördag kväll.

– Vi behåller vår hemmaplansfördel i det som komma skall, konstaterar Djurgårdens tränare Joakim Fagervall, nöjd över att Timrå inte tog chansen att passera i tabellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!