Oskarshamn segrade i jumbomötet

Den tajta bottenstriden i SHL blir allt mer gastkramande. Oskarshamn besegrade gästande Linköping med 4–1 och skaffade sig för stunden aningen mer syre att andas. –Det var riktigt skönt att få vinna, säger Fredrik Olofsson, forward och målskytt i Oskarshamn.

Oskarshamn tog tre viktiga poäng i och med segern mot bottenkollegan Linköping. Arkivbild.

Ishockey2021-02-20 20:19

En haltande tabell till trots – SHL:s bottenstrid ser allt mer ut som en gastkramande historia med fem lag inblandade. Då såväl Oskarshamn som Linköping, inför första nedsläpp, befann sig under kvalstrecket behövde ingen på isen någon påminnelse om betydelsen av att spela hem poäng.

Fredrik Olofsson inledde sedan en kavalkad av snabba mål genom att styra in aftonens första mål.

– Det var viktigt, vi har snackat om att ta oss till mål, säger matchens inledande målskytt.

Debut i Tre Kronor

24-årige Olofsson spelade i fjol i hockeyallsvenskan. Nu har han tagit en framträdande tröja i SHL och debuterade nyligen i Tre Kronor.

– Det har varit några sjuka veckor. Men min resa hela året känns fantastisk, det var en risk att gå till SHL men man måste lita på sig själv, säger han.

En stund senare vände Linköping spelet snabbt och en frispelad Nikola Pasic fixade kvitteringsmålet.

– Onödigt av oss inte vara med där, säger Olofsson.

Men den andra perioden förblev Oskarshamns period. Max Veronneau samt Tyler Kelleher gjorde varsitt mål och Oskarshamn ledde med två mål. Linköping hade i det läget i uppgift att göra minst två mål på Oskarshamns målvakt Joe Cannata för att hålla drömmen om seger vid liv.

Besviken Junland

Östgötarna kämpade och kämpade, men hade förtvivlat svårt att skapa offensivt tryck värt namnet.

– Vi sliter och sliter, men får inte tryck i anfallszon. Om vi lyckats få en studspuck i nät på slutet kunde det blivit jobbigt för dem, säger Linköpings lagkapten och back Jonas Junland.

När drygt tre minuter återstod valde Linköping att spela med tom kasse, vilket underlättade för Joakim Thelin när han fastställde slutresultatet. Segern förde Oskarshamn från kvalplats upp på slutspelsplats.

– Det är sjukt jämnt, men vi ska inte titta för mycket i tabellen. Efter en match kan man ligga på slutspelsplats och efter nästa match under kvalstrecket, säger Fredrik Olofsson.

Linköping parkerar vidare på jumboplatsen.

– Vi behöver givetvis förstå allvaret i situationen, men se möjligheten att ta tre nya poäng i nästa match. Nu gäller det att vinna oftare än vi förlorar, säger Jonas Junland.