Oskarshamn vann sjätte raka på hemmais

Oskarshamn, som förlorat åtta raka bortamatcher, är fortsatt ett helt annat lag i hemmaarenan. 4–3 mot Färjestad innebar smålänningarnas sjätte raka triumf i hemmaborgen. –En oerhörd publik, magiskt, säger Oskarshamns 19-årige forward Hampus Plato som gjorde sitt första SHL-mål i karriären.

Oskarshamn vann med 4–3 mot Färjestad på tisdagen. Arkivbild.

Ishockey2022-02-22 21:29

Ett till synes väl påkopplat Färjestad ägde matchens inledande minuter och skapade flera klara målchanser. Då klev Hampus Plato, som ersatte Tre Kronors OS-spelare Fredrik Olofsson i kedjan med Kim Rosdahl och Patrik Karlkvist, in i handlingen.

– En ära, de är oerhört fina människor och bra hockeyspelare som hjälper oss yngre. Jag lär mig av dem varje dag, säger han till TT.

Plötsligt dök pucken upp mitt i slottet och Plato fick på en fullträff.

– Det känns jättebra.

Färjestad skulle dock komma att få retroaktiv utdelning. Mål av Lucas Forsell respektive Joakim Nygård innebar att värmlänningarna redan före första paus lyckats vända på steken.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra bortamatch, säger Nygård.

Zohorna hemma igen

I den andra perioden visade Hynek Zohorna Oskarshamnspubliken att han kommit tillbaka från OS-spel med Tjeckien genom att åka sig fri och peta in en kvitteringspuck.

Den tredje perioden bjöd på backar som nätade. Philip Samuelsson satte Oskarshamn i ledning. Jesse Virtanen utjämnade i powerplay, men en stund senare sköt Robin Norell in den puck som visade sig bli Oskarshamns segermål.

På torsdag väntar Smålandsderby mot Växjö, en möjlighet för Oskarshamn att bryta sin dystra svit på bortais.

– Det är dags nu, åtta raka förluster på bortaplan är under all kritik, säger Hampus Plato.

Joakim Nygård och hans lagkamrater fick sätta sig på bussen utan poäng med hem, men Nygårds fullträff i den första perioden betydde hans 100:e SHL-mål i karriären.

– Det är häftigt, jag hoppas kunna göra några till, säger 29-åringen.

Klen tröst

Målet var dock en klen tröst då varje poäng är betydelsefull i kampen om en topp sex-placering.

– Det är jättesurt, överlag gör vi en bra bortamatch och förtjänar poäng, fortsätter Joakim Nygård.

Hampus Plato fick däremot nöjet att lämna arenan som både målskytt och segrare.

– Jag sa det i omklädningsrummet, det hade varit tråkigt att förlora när jag gjorde första SHL-målet. Jag är en sån vinnarskalle, jag hade inte kunnat glädjas åt målet, säger han.

TT: Fixade lagkompisarna pucken åt dig?

– Jag fick den, den får en riktig hedersplats.