Oskarshamn vinnare i slutspelsdebuten

Oskarshamn spelade klubbens första slutspelsmatch någonsin och blev vinnare direkt. 3–1 hemma mot Leksand innebär att smålänningarna kan avancera till kvartsfinal redan på måndag. –Jättekul, vi kunde leverera, säger Oskarshamns skyttekung Patrik Karlkvist.

Oskarshamn tog en historisk första slutspelsseger på lördagen. På hemmaplan besegrades Leksand med 3–1. Arkivbild.

Oskarshamn tog en historisk första slutspelsseger på lördagen. På hemmaplan besegrades Leksand med 3–1. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Ishockey2022-03-26 17:49

Knappt två dygn efter att Oskarshamn säkrat klubbens första slutspelsplats någonsin släpptes pucken åter i SHL:s minsta arena. 3 275 åskådare, vilket betyder utsålt, gjorde sitt yttersta för att skapa en ljudkuliss värdigt en slutspelsmatch. Men trots chanser åt båda håll lyste målen länge med sin frånvaro.

I slutet av den andra perioden bröt Johannes Salmonsson måltorkan i matchen. 36-åringen skrev därmed in sig i historieböckerna som Oskarshamns första målskytt i ett SM-slutspel.

– Skönt att den gick in, det kändes viktigt då matchen stod och vägde, säger Salmonsson.

Skyttekungen slog till

29-årige Patrik Karlkvist gjorde 26 grundseriemål under sin debutsäsong i SHL. 41 sekunder in i den tredje perioden visade Oskarshamns skyttekung att han kan göra mål även i SM-slutspel.

– Ja, det verkar så, säger Karlkvist och ler.

2–0 på resultattavlan innebar uppförsbacke för gästerna.

– En ganska jämn match, jag tycker inte vi saknar chanser, säger Leksands forward Jon Knuts.

Halvvägs in i den tredje perioden jobbade Leksand in en puck i Oskarshamns kasse, men inget mål då domarna bedömde att pucken styrts in med en klubba som var över ribbhöjd.

Med 2.56 kvar att spela plockade Leksandstränaren Björn Hellkvist ut sin målvakt Kasimir Kaskisuo i ett sista försök framåt. Tre sekunder senare sköt Kim Rosdahl in den matchavgörande pucken i tom kasse. Jon Knuts reducering blev endast av akademisk betydelse.

2014 senast

Senast Leksand vann en slutspelsmatch var våren 2014. Jon Knuts spelade i Leksand redan då.

– Historia är ganska sekundärt i de här sammanhangen, det är olika förutsättningar och olika lag. Men det är nog dags att nypa en match nu, säger den mångårige Leksandsforwarden.

På måndag kväll har dalalaget möjlighet att ändra på detta faktum. Om Leksand vinner på hemmais väntar en tredje och avgörande fajt lagen emellan, på tisdag i Dalarna.

– Nu har vi två hemmamatcher på oss att vinna. Förhoppningsvis får vi full lada och hjälp av publiken, säger Knuts.

Oskarshamn leder med 1–0 i matcher och har nu två chanser att avancera vidare till SM-kvartsfinal.

– Jag tror vi måste upp något hack, det vi presterade i dag kommer inte att räcka för att vinna i Leksand, säger Johannes Salmonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!