Oskarshamns hjälte: "Firar med mormor"

Inför fjolåret fick inte Philip Samuelsson plats i Leksand. Nu bidrog han till att sänka sitt gamla lag med 4–2 och ta Oskarshamn till SM-kvartsfinal mot Rögle. –Lite revansch är det, erkänner Philip Samuelsson som firade segern hemma hos mormor Majlis i Leksand.

Oskarshamns Philip Samuelsson med nummer 34 jublade lite extra efter att besegrat klubben han inte fick plats i

Oskarshamns Philip Samuelsson med nummer 34 jublade lite extra efter att besegrat klubben han inte fick plats i

Foto: Ulf Palm/TT

Ishockey2022-03-29 21:30

Gladaste leksingen efter Oskarshamns seger är Philip Samuelsson. Han har Leksand i själen bland annat genom pappa Ulf Samuelsson, hockeylegendaren som satt avtryck i klubben, och mormor Majlis som bor i bygden.

Ny chans

Philip Samuelsson spelade också för klubben första året efter senaste återkomsten till SHL, men inför fjolåret fick han inte nytt kontrakt. Något han erkänner sved.

– Sådant händer i hockeybranschen. Det är inte alltid man får vara kvar när man vill. Lite revansch är det allt när vi vann nu, erkänner Samuelsson.

– Vi har byggt ett lag med killar som haft lite chanser överallt, inte gått så jättebra. Så kommer de hit, slåss lite mer. Den mentaliteten och hungern ligger i att de flesta spelarna att bevisa för resten av ligan att vi är värda resultaten vi får.

Viktigt mål

Efter en kraftig dominans av Leksand i första perioden, stod matchen och vägde efter Kim Rosdahls kvittering. Men när sedan Samuelsson pangade in 2–1 genom ett hårt skott från blålinjen, bara 44 sekunder före första pausvilan.

– På sistone har vi hamnat en del i underläge, men vi tror hela tiden på varandra och vet att om vi kan spela vårt spel kan vi spela upp mot vem som helst, säger Philip Samuelsson, som nu ser ram emot kvartsfinal mot Rögle:

– Vi möter ett Rögle som suttit och vilat, men kan göra en tuff serie mot dem, säger Philip Samuelsson.

Firar hos mormor

– Nu ska jag hem till mormor och träffa min lillebrorsa. Det är alltid speciellt när man får se familjen. Visserligen är de leksingar, men de hejar alltid på mig.

Samtidigt jublas det rejält i Oskarshamn där befolkningen fått hockeyfnatt. Nu är klubben för första gången i kvartsfinal.

Oskarshamns lagkapten, Jonas Engström, fantiserar hur jublet ser ut i östra Småland:

– Jag vågar inte tänka på hur det kommer att vara när vi kommer hem. Med tanke på hur det var när vi gick upp i SHL vet jag vet inte vad som väntar när vi kommer hem. Jag vill dela detta med dem.

Men det får Jonas Engström och hans lagkamrater vänta med. På onsdagen reser de direkt från Leksand till Ängelholm för torsdagens kvartsfinal mot Rögle.

– Vi får ta med oss energin från partyt hemma i Oskarshamn. Nu blir det minst fyra matcher mot Rögle och vi ska ge dem en redig omgång, säger Engström.

Besvikelse i Leksand

I Leksand var besvikelsen stor. Klubben hade som mål att ta sig minst till kvartsfinal.

Leksands general manager Thomas Johansson avböjde kommentera säsongen, men Jon Knuts, en av lagets egna profiler, försökte sig på en analys efter matchen:

– Vi har knappt spelaten match med fullt lag i år. Det blir det så att man spelar runt och hattar med kedjorna. Det blir ingen kontinuitet i grejerna. Man måste göra justeringar i spelsystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!