Oväntade statistiken: Han är bäst i hela serien

Ofta är det målvakten eller målskyttarna som får rubriken. Men inte den här gången. Vi har tagit ett snack med backen Linus Ljung – som är bäst i hela serien när det gäller den viktiga plus/minus-statistiken.

Linus Ljung har ännu inte gjort något seriemål i höst. Men när det kommer till plus/minus-statistiken är han bäst – i hela södra Hockeyettan.

Linus Ljung har ännu inte gjort något seriemål i höst. Men när det kommer till plus/minus-statistiken är han bäst – i hela södra Hockeyettan.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2020-10-24 08:30

Stabil, pålitlig och jämn. Det är tre ord som beskriver Linus Ljung på ett bra sätt. Sedan ankomsten till Vimmerby förra året har Malmökillen varit en viktig kugge – som alltid sliter hårt i det tysta. 

Det visar sig inte minst i plus/minus-statistiken den här säsongen. På de sju inledande matcherna har Ljung varit inne på nio mål framåt och två bakåt. Ingen annan spelare i hela södra Hockeyettan kan matcha det.

– Jasså? Det var roligt att höra. Jag lägger mycket fokus på det defensiva spelet och försöker spela så säkert som möjligt, för att undvika baklängesmål. Sedan är det skoj att vara inne på mål framåt också. Det vill jag fortsätta med.

Efter två raka segrar mot Hanhals och Mörrum har Vimmerby Hockey klättrat till en fjärdeplats i tabellen. Överlag är Linus Ljung nöjd med lagets säsongsinledning.

– Även om vi förlorade tre raka matcher fanns det ingen oro i truppen. Vi känner en stor tillit till varandra. Det var små marginaler som gjorde att vi föll mot Troja, Karlskrona och Nybro.

Är det något speciellt i spelet som ändå har blivit bättre på slutet?

– Jag tycker att vi har blivit bättre på att hålla i pucken. Det är något som vi jobbar mycket med. Istället för att kasta iväg pucken när vi blir stressade försöker vi chippa ut den med mening, eller hitta blad på varandra och komma med fart i våra anfall. De senaste matcherna har vi som lag utvecklat den biten.

– Det här är något som jag själv fokuserar mycket på i mitt spel. Jag känner att det finns en växel till när det gäller att hålla i pucken, hitta bra passningar och vara en större del av det offensiva spelet. Jag har inte riktigt kommit in i det än, säger Linus Ljung som har gjort en assistpoäng hittills.

Var det självklart för dig att stanna i Vimmerby ytterligare en säsong?

– Ja, jag kände direkt att jag ville vara med och bygga vidare på det som vi hade förra säsongen. Det var inga tveksamheter, utan jag skrev på rätt tidigt. Utanför hockeyn var det lätt att komma in i samhället med jobb och så. Sedan har det bara flutit på, säger Linus Ljung som jobbar på Vimarskolan tillsammans med lagkompisarna Eric Backman och Gustav Bågenvik.

På isen har 26-årige Ljung redan haft flera olika backkollegor, trots att säsongen är ung. Han har spelat tillsammans med Pelle Ström, Eric Backman, Olle Hellström och nu senast VIK-lånet Gustav Nielsen.

– Det har fungerat bra med alla. Om det blir förändringar i backparen är det bara att man snackar ihop sig lite extra inför matchen. Det brukar inte vara svårt att anpassa sig.

Närmast väntar Borås på söndag. Dina tankar inför den bortamatchen?

– Det är en tuff uppgift. Förra säsongen var det ett stort lag som spelade fysiskt. Jag är inställd på att det blir något liknande den här gången. De kommer säkerligen spela snabbt och fullfölja alla dueller. De har några skickliga spelare som kan förändra matchbilden på egen hand. Men vi ska åka dit och hämta hem tre poäng, säger Linus Ljung.

Det återstår att se om VH-backen lyckas behålla sin ledning i plus/minus-ligan. Han och de övriga spelarna i Vimmerby får framför allt se upp för erkänt skicklige Henrik Eriksson som toppar Borås interna poängliga med tre mål och fyra assist.

* Följ matchen på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. Det är nedsläpp 16:00 på söndag.

Tränaren Phil Horsky är på jakt efter tredje raka segern.
Tränaren Phil Horsky är på jakt efter tredje raka segern.
Läget i VH inför helgen

Tabellen: Efter sju omgångar ligger Vimmerby fyra i tabellen med sina tolv inspelade poäng. Borås har tagit sex poäng så här långt och ligger näst sist.

Truppen: Gustav Nielsen, som spelat med VH de fem senaste matcherna, är tillbaka i VIK. Istället kommer Linus Ljung och Olle Hellström bilda backpar. I övrigt är alla tillgängliga.

Tränarkommentar: "Borås är ett underskattat lag. De har spets och kvalité, men har haft svårt att vinna matcher hittills. Vi måste vara på tårna", säger Phil Horsky.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!