Överlägset Vimmerby vann knappt

Med huvudlöst och ovårdat spel gjorde HC Dalen sitt absolut bästa för att förlora matchen i Vimmerby ishall i kväll. Och till slut lyckades man. Men trots att Vimmerby fick spela i numerärt överläge under i stort sett halva matchen och vann skotten med 53-16 var det spännande ända in i slutminuterna. Till slut vann VH med 5-3 efter att det sista målet kom i tom kasse med 13 sekunder kvar att spela.

Markus Modigs noterades för två av målen när VH vände och vann mot Dalen med 5-3.

Ishockey2016-11-16 20:28

Den första perioden var så oerhört signifikativ för Vimmerbys Hockeys hela säsong hittills. Visst, hemmalaget inledde starkt med kreativitet i anfallszon, riktigt bra tempo och pucksläpp vid rätt tillfälle. Men vad hjälper det när:
 * 0-1 kommer efter brutalt slarv i eget sarghörn.
 * 0-2 kommer i numerärt underläge sedan Jesper Kokkonen försökte köra över en Dalen-spelare en evighet efter att denne hade släppt pucken.
Fjolårets skyttekung, Jesper Kokkonen (12 mål och 15 assists i förra säsongen), var för övrigt placerad i fjärdefemman denna kväll - en formation som var riktigt bra.

I den andra perioden kom vändningen – en period som Vimmerby dominerade fullständigt och där gäster på efterkälken drog på sig mängder med korkade utvisningar.
Efter två minuter kom Vimmerbys första mål – och det jobbade man verkligen ihop till efter en och en halv minuts numerärt överläge och ett osannolikt läge som man missade.
Kvitteringen till 2-2 kom i mitten av perioden efter en snygg soloprestation av Markus Modigs, som lirkade in pucken efter retur på eget skott.
3-2 dunkade skarpskytten Petter Runesson in i spel fem mot tre och med bara åtta sekunder kvar av perioden kom 4-2. Tekning i anfallszon, pucken bak till Markus Modigs och direktskott.

Matchbilden i den tredje perioden var precis likadan som i den andra. Dalen var inte i närheten av att skapa en chans, Vimmerby åkte i åttor i anfallszonen och fick spela i numerärt underläge under stora delar av perioden. Och då kom så klart också ytterligare ett mål. För Dalen. Då Vimmerby var en man mer. Från absolut ingenstans.
10 minuter kvar av matchen och osannolikt nog var det nerv i drabbningen. Med åtta minuter kvar att spela fick VH chansen att spela fem mot fyra i fem minuter, men förutom ett skott i ribban av Jakob Karlsson hände ingenting.
Någon Dalen-kvittering var visserligen aldrig nära, utan VH:s Kalle Östman kunde göra 5-3 i tom kasse med 13 sekunder kvar av matchen.
Bäst i Vimmerby, som delar den femte och sista Allettan-platsen med Kallinge/Ronneby, var Markus Modigs, David Stenbacka, Kalle Östman och Oskar Carlsson.

VH-tränaren Jeff Hällegard tyckte så här efter matchen:
– Ordet ”skönt” är väl en ganska bra sammanfattning. Samtidigt kan man ju få hicka av att det bara står 4-3 ända in i slutsekunderna. 8-2 hade väl varit ett mer rättvisande resultat.
– Vi inleder ju matchen fantastiskt bra och helt plötsligt står det ändå 0-2. Klart att det sprider sig en oro då. Vi blir skakiga varje gång de tar sig över röda linjen, säger han.
Hur ser du på Dalens tuffa spel?
– Jag hade blivit galen om mina spelare hade betett sig så. Det finns ingen heder i att spela på det sättet och det är fan inte okej att åka omkring och riskera att skada motspelare, säger Hällegard.

Vimmerby Hockey – HC Dalen 5-3 (0-2, 4-0, 0-1)
Första perioden:
0-1 (07.24) Victor Romfors (Sebastian Bengtsson), 0-2 (11.13) Victor Romfors (Sebastian Bengtsson, Max Örnskog) sp 5/4.
Andra perioden: 1-2 (2.15) Hampus Harlestam (Oscar Josefsson, Karl Johansson), 2-2 (30.57) Markus Modigs (Pelle Ström), 3-2 (35.19) Petter Runesson (Jakob Karlsson, Karl Johansson) sp 5/3, 4-2 (39.52) Markus Modigs (Viktor Crus Rydberg).
Tredje perioden: 4-3 (49.23) Julius Selle Larsson (Timmie Persson) sp 4/5, 5-3 (59.47) Kalle Östman (Jakob Karlsson).
Skott: 53-16 (9-6, 25-3, 17-7)
Utvisningar, VH: 2x2 min. Dalen: 10x2 min, 1x5+20 min.