Ovetjkins nya milstolpe – passerade Jagr

Utanför isen får han kritik för sin relation till Vladimir Putin. På hockeyrinken fortsätter Alexander Ovetjkin att skriva historia. Efter att ha satt sitt 767:e NHL-mål har han bara två spelare kvar att passera.

Alexander Ovejtkin firar sitt 767:e mål i NHL.

Alexander Ovejtkin firar sitt 767:e mål i NHL.

Foto: Julio Cortez/AP/TT

Ishockey2022-03-16 08:25

Med knappt fem minuter kvar av den tredje perioden vann Jevgenij Kuznetsov en tekning i offensiv zon. Landsmannen Alexander Ovetjkin reagerade snabbt, drog åt sig pucken och slängde iväg ett rappt handledsskott – rätt upp i krysset.

Det fick hela Washingtons lag att kasta sig ut på isen för att fira.

Målet betydde visserligen bara 3–2 till Washington hemma mot New York Islanders (Washington vann till slut med 4–3 efter straffar), men det betydde också att Ovetjkin passerade tjecken Jaromir Jagr i listan över tidernas bästa målgörare i NHL.

Med 767 NHL-mål har Ovetjkin gjort ett fler än Jagr, och ligger nu ensam trea i listan, bakom kanadensarna Wayne Gretzky (894) och Gordie Howe (801).

– Det är ganska häftigt. Att passera alla de här namnen, alla legendarer, det är historiskt. Det kommer att finnas för alltid, och jag hoppas att någon annan kommer att slå mina rekord i framtiden, säger Ovetjkin till nhl.com efter sitt 37:e mål den här säsongen.

Stöttat Putin

Den senaste tiden har det annars varit mycket motvind för Ovetjkin, som under många år stöttat Rysslands president Vladimir Putin. 36-åringen har visserligen sagt att han inte vill ha krig, men kritiseras samtidigt för att inte ta tydligt avstånd mot den ryska invasionen av Ukraina.

– Det har varit jobbigt, men vi är elitidrottare och måste bara göra vårt jobb och fokusera på det som vi är bäst på. Vi spelar hockey och försöker njuta av ögonblicket, säger Ovetjkin efter matchen, skriver AP.

Förutom milstolpen kunde han den här dagen glädjas åt en hälsning från Tjeckien.

Jaromir Jagr, 50 år fyllda, är fortfarande aktiv och spelar i (och äger) Kladno i den tjeckiska högstaligan. På onsdagen skickade Jagr, med 1 733 NHL-matcher på meritlistan, ett videoklipp där han, med glimten i ögat, skickar en varning till sin överman:

"Hot" om comeback

"Grattis, nu har du blivit NHL:s bäste målskytt bland de europeiska spelarna. Men fortsätt göra mål. Fortsätt göra mål, för som du vet ... jag har inte lagt av med hockeyn än och det finns en möjlighet att jag återvänder till NHL och börjar jaga dig", säger Jagr i ett klipp på Twitter.

Jagr har spelat totalt 24 NHL-säsonger med nio olika lag, men han gjorde också ett avbrott när han spelade i KHL 2008–2011. Att motta gratulationer från den tjeckiske legendaren betyder mycket, säger Alexander Ovetjkin.

– Det är speciellt. Om han inte hade flyttat till KHL så tror jag att han hade varit tvåa på listan, eller kanske etta. Men det är vad det är. Nu är jag glad att vara etta både bland européer och ryssar. Det är ganska häftigt, säger Ovetjkin till nhl.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!