På väg mot guld trots sjukdomen: "Var på botten"

Han drabbades av en ovanlig sjukdom och trodde att hockeykarriären var över. Men Växjös landslagsback Lukas Bengtsson, 29, kom tillbaka och är nu bara en match från att vinna SM-guld. –Jag får rysningar när jag tänker på det. Jag mådde inte bra och var verkligen på botten, berättar han.

Lukas Bengtsson. Arkivbild.

Lukas Bengtsson. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon / TT

Ishockey2023-04-23 10:56

Livet leker för Lukas Bengtsson.

På måndagskvällen kan han vinna sitt andra SM-guld i karriären då Växjö leder finalserien över Skellefteå med 3–1 i matcher och kan fixa guldfest på hemmaplan.

Men framför allt mår Lukas Bengtsson bra.

– Att kunna stå här, spela SM-final och göra det jag älskar och att ha en familj där hemma... Att kunna leva ett normalt liv och göra det jag trodde var förlorat är fantastiskt, säger Bengtsson, Växjös poängbäste back i slutspelet hittills med 9 poäng (1 mål+8 assist).

Huddingeprodukten vann SM-guld med Frölunda 2016 och skulle sedan slå sig in i NHL hos dåvarande Stanley Cup-mästaren Pittsburgh med stjärnor som Sidney Crosby och Jevgenij Malkin.

Ovisshet i åtta månader

Då började problemen. Han tappade all kraft och ork och efter åtta månader av ovisshet diagnostiserades Lukas Bengtsson med POTS, en dysfunktion i det autonoma nervsystemet som innebär att blodet inte pumpas upp till hjärnan fort nog när man reser sig i stående ställning.

Säsongen 2016-17 kunde han bara spela 16 matcher i Pittsburghs farmarlag Wilkes-Barre/Scranton, säsongen efter lite mer än det dubbla.

Därefter flyttade Lukas Bengtsson hem till Sverige och sedan vidare till KHL.

Den här säsongen är han en av många stjärnor som återvänt hem till SHL på grund av kriget i Ukraina. Men redan till nästa säsong återfinns han i schweiziska NLA hos topplaget Zug.

Medicinen – träning

Lukas Bengtsson har lagt stor möda på att hitta sitt sätt att kunna leva med sjukdomen som idrottsman.

– Jag mår ju bra av att träna, det är lite som min medicin. Sedan är det träning som måste göras på rätt sätt tillsammans med kost och sömn. Vissa dagar kan jag vakna upp och vara seg, men då vet jag att träning är det som hjälper, berättar han.

TT: Vad händer med dig när du mår dåligt?

– Jag blir ganska trött, energilös, illamående och man kan bli yr. Nu har jag mått rätt bra på senare tid, det kanske var i början av säsongen när det blev för mycket. Då behöver jag bara ta några extra dagar där jag får lite återhämtning.

"Fantastiskt team"

Han måste anpassa sin träning efter sjukdomen och har byggt upp ett resursteam i Stockholm på tre personer, fystränaren Kalle Engström, naprapaten Victor Eichenholz och kiropraktorn Daniel Ahlstrand.

– Det är ett fantastiskt team och de senaste tre åren har vi verkligen gått in på djupet vilket har gjort att jag kan spela på den här nivån och må bättre, säger Bengtsson som var med i Tre Kronors OS-lag i Peking i fjol.

TT: Vad har du fått förändra jämfört med innan sjukdomen?

– Det är framför allt att lära sig kroppen, vad jag mår bra av, att testa sig fram och lära sig leva med sjukdomen precis som en diabetiker måste lära sig. Det har varit en process sedan jag fajtade mig tillbaka. Nu har vi verkligen hittat det som funkar för mig.

– Jag kan inte alltid göra allt som alla andra gör i laget, men jag måste lik förbannat träna mer än alla andra för att jag ska må bra, säger han.

I höstas blev han och sambon Mimmi föräldrar till Vince som fyllde sex månader i lördags.

– Det ger så mycket energi, man kopplar bort hockeyn när man kommer hem. Han är underbar, har alltid ett leende på läpparna och är en glad prick, beskriver han.

Den första guldklimpen under säsongen.

På måndagskvällen kan den förgyllas med ett SM-guld.

Mot alla odds för Lukas Bengtsson.

Fakta: POTS

POTS (Postural ortostatisk takykardisyndrom) är en dysfunktion i det autonoma nervsystemet.

När en person reser sig upp i stående pumpas inte blod upp till hjärnan fort nog så att den får ordentligt med syre. Blod samlas i benen och hjärtat försöker kompensera genom att slå fortare för att förhindra svimning. På grund av detta uppkommer huvudsymptomet kraftigt ökad puls i upprätt ställning.

Andra vanligt förekommande symptom vid POTS är yrsel, dimsyn, huvudvärk/migrän, bröstsmärta och tung andning.

POTS kan få kraftig påverkan på livskvaliteten för den som drabbas. Uppskattningsvis 25 procent blir så påverkade av sina symptom att de inte kan fortsätta arbeta.

Källa: Hjärt-Lungfonden.


Fakta: Lukas Bengtsson

Född: 14 april 1994 i Stockholm.

Moderklubb: Huddinge.

Klubbar i karriären: Mora, Frölunda, Wilkes-Barre/Scranton (AHL), Linköping, SKA S:t Petersburg, Dinamo Minsk, Växjö. Klar för schweiziska Zug nästa säsong.

Främsta meriter: SM-guld och CHL-seger med Frölunda 2016, JVM-silver 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!