Pappans sjukdom stör "Garpens" VM-uppladdning

Tre Kronor fortsätter VM-förberedelserna med veckans turnering i Tjeckien. Uppladdningen har störts något av att Johan Garpenlövs pappa har lagts in på sjukhus. –Nästa vecka är jag hemma och då kan jag åka fram och tillbaka, säger förbundskaptenen.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ishockey2022-04-27 05:45

Under lägret i Halmstad förra veckan tvingades Johan Garpenlöv lämna laget då hans pappa blev akut sjuk, berättar han för Aftonbladet.

Det rörde sig om en blodförgiftning, men tillståndet är nu stabilt och "Garpen" har åkt med Tre Kronor till Tjeckien för Czech Hockey Games.

Nästa vecka väntar Beijer Hockey Games i Stockholm och då kan förbundskaptenen behöva lämna truppen på nytt.

"Jag hoppas att det inte sker"

TT: Hur är det med dig personligen?

– Det är som det är. Jag fick möjlighet att åka hem förra veckan och det kändes bra. Nu är det fullt fokus på Tre Kronor. Vi är hemma nästa vecka så då jag åka fram och tillbaka till sjukhuset.

TT: Finns det någon risk att du behöver lämna laget igen?

– En hypotetisk fråga, men om det händer så händer det. Det skulle kunna hända även om han inte låg inne. Jag hoppas att det inte sker.

Fyra nya ansikten in i truppen

Elmer Söderblom, Max Friberg, Fredrik Olofsson och Henrik Tömmernes har kommit in i laget sedan förra veckans landskamper mot Danmark.

– Det är spelare vi kan sedan tidigare, bortsett från Elmer (Söderblom), och vi är inte oroliga för vad de klarar av, utan det handlar mer om att komma in i tempot. Det ska bli spännande att se vad de kan bidra med, säger "Garpen".

Truppen är än så länge fri från NHL-spelare, trots att det står klart att vissa kommer missa Stanley Cup-slutspelet. Garpenlöv menar att det är en pågående process och att det kommer kommuniceras vilka NHL-svenskar som spelar VM när grundserien är över.

Han tillägger att det även finns möjlighet att plocka in spelare efter första slutspelsrundan.

Brukar tacka nej

Ett antal svenskar i NHL sitter på utgående kontrakt, exempelvis New Jersey-stjärnan Jesper Bratt.

– Frågan kommer ställas till de spelare vi är intresserade av. Men det är en försäkringsfråga och jag vet av erfarenhet att dessa spelare brukar tacka nej, säger Johan Garpenlöv.

TT: Ser du framför dig många ändringar till VM eller är det här ganska nära den trupp som reser till Finland?

– Vi har två lag som spelar i Schweiz med svenska spelare och en semifinal till som ska spelas i Sverige. Där har vi ett par lag med spelare från Europa som kan bli tillgängliga framöver, plus alla i NHL, så det kan fortfarande hända en del.

Vill utvärdera

Tre Kronors inleder Czech Hockey Games med att möta Österrike på torsdag.

– Österrike är ett lag vi tar på fullaste allvar och som vi möter i VM. Vi har ett gäng spelare som tävlar om en VM-plats och vi vill utvärdera spelarna som spelar, säger Johan Garpenlöv.

Fakta: Tre Kronors trupp till Czech Hockey Games

Målvakter: Jhonas Enroth (Örebro), Oscar Dansk (Spartak Moskva), Marcus Högberg (Linköping).

Backar: Henrik Tömmernes (Genève-Servette), Filip Roos (Skellefteå), Jesper Pettersson (Linköping), Anton Lindholm (Dinamo Minsk), Calle Själin (Leksand), Jonathan Pudas (Skellefteå), Adam Ollas Mattsson (Malmö), Joel Persson (Växjö).

Forwards: Fredrik Olofsson (Oskarshamn), Linus Karlsson (Skellefteå), Max Friberg (Frölunda), Oskar Lang (Leksand), Lucas Wallmark (klubblös), Elmer Söderblom (Frölunda), Joel Kellman (Växjö), Albin Lundin (Timrå), Joakim Nordström (klubblös), Sebastian Hartmann (Timrå), Nils Åman (Leksand), Mathias Bromé (Davos), Patrik Karlkvist (Oskarshamn), Kim Rosdahl (Oskarshamn).


Fakta: Czech Hockey Games

Tre Kronors matcher:

Torsdag 19.00: Österrike-Sverige, Wien

Lördag 16.00: Tjeckien–Sverige, Ostrava

Söndag 12.00: Sverige-Finland, Ostrava

Matcherna sänds på TV 6/TV10/Viaplay

Så här fortsätter Tre Kronors säsong:

5 –8 maj: Beijer Hockey Games, Stockholm

13–30 maj: VM i Finland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!