Pelle har passerat 400 matcher – mot klubbrekord

I hockeyns värld byts ofta halva spelartruppen ut, säsong för säsong. Vissa hakar inte på den trenden. Kolla bara Pelle Ström. Han är klubbhjärtat personifierad och har passerat 400 A-matcher i VH. "Jag har varit med om mycket", säger backgiganten inför KRIF-matchen.

Pelle Ström har spelat över 400 matcher i VH-dressen. Nu är han bara 12 matcher ifrån att tangera Thomas Carlssons rekord.

Pelle Ström har spelat över 400 matcher i VH-dressen. Nu är han bara 12 matcher ifrån att tangera Thomas Carlssons rekord.

Foto: Magnus Strömsten/Arkiv

Ishockey2022-10-18 20:00

Hans pappa Krister var en av många spelare i sin generation som var Vimmerby Hockey trogen hela karriären.

Pelle har följt i hans fotspår. Mot Mörrum förra veckan gjorde han sin 400:e match i VH. Någon annan dress än Vimmerbys har han hittills inte spelat i, förutom då några enstaka matcher som utlånad på kort tid.

Vi ska inte säga att de här trotjänarna, de med stark klubbkänsla, är ett unikt släkte i sig i dagens hockey, men det blir alltmer ovanligt att spela kvar i samma klubb, år efter år. Pelle Ström har varit med på hela den fina resa klubben gjort, till att ha blivit ett etablerat lag som i princip varje säsong prenumererat på en plats i Allettan.

– Det har hänt mycket hänt sedan jag kom med som 17-åring i A-laget. Jag fick vara med och spela tillsammans med Christian Widéen och när Västervikarna (främst Joacim Hedblad, Emil Georgsson och Robin Ekström) satte en kravbild på laget, säger Pelle Ström.

Hur känns det att ha spelat så många matcher i VH?

– Det känns bra och lite stort faktiskt. Jag har bara Thomas Carlsson före mig nu som spelat fler matcher. Han spelade 413 matcher och nu har jag spelat 401. Och det är inte bara jag som spelat många matcher i klubben. Både Anton Carlsson och Jacob Isaksson passerar snart 300-strecket.

Pelle säger vidare att han har spelat med många spelare som tagit klivet upp i Allsvenskan och senare även SHL. Han själv kunde ha gjort samma resa, förra säsongen.

– Jag var nära en övergång till Vita Hästen. De ville att jag skulle spela där, men då sa VH ifrån. Samtidigt som jag förstår klubbens val eftersom jag inte hade en övergångsklausul, så var det tråkigt för egen del. Jag tror att alla som får chansen gärna vill testa spela högre upp.

Något klubbyte blev det inte, utan istället en fortsättning i Vimmerby Hockey.

I VH är han guld värd med sin rutin, pondus och sitt ledarskap.

– Jamen, det är så att man har tagit mer ansvar ju äldre man blivit. Jag växte väldigt mycket när jag fick vara kapten när Hällegaard (Jeff) var tränare. Det stärkte mig. Det var också en fantastisk säsong, på flera sätt. Vi var jättetighta som grupp och hade ett kanonlag med spelare som bland andra Calle Johansson, Dennis Fröland, Macke Modigs, Jesper Kokkonen, Harlestam (Hampus) och Crus-Rydberg (Victor). Det var en häftig känsla när vi slog ut Sundsvall borta i playoff, men tyvärr blev Kristianstad för svåra den gången också.

Pelle Ström lyfter också fram de två vassaste kedjor han lirat med under alla de här åren.

– Den med "Jagge" (Jakob Karlsson), Modigs och Kokkonen var ruggigt bra. Precis som den med "Jagge", Alexander Holmberg och Björn Jonasson.

Det här var kedjor som producerade mål i massor. Något som hittills varit en bristvara i dagens Vimmerby Hockey.

– Jo, så är det. Är det något vi saknat så här långt, så är det en naturlig målskytt. Annars har vi spelmässigt gjort det jättebra i många matcher. Tyvärr har det gått lite troll i det och det är lätt att det tar på självförtroendet när inte målen kommer, säger han och fortsätter:

– Det gäller att vi bara fortsätter att kriga på, så kommer det att lossna snart. Det hade varit skillnad om vi både förlorat klart och varit utspelade. Så har det verkligen inte varit. Jag tycker att vi har ett jätteintressant lag med många talanger. Det gäller att ha tålamod och ge det tid. Visst är vi underdogs i år, vilket inte varit fallet innan, men samtidigt har vi en hög kravbild på oss själva.

Några tankar på att sluta spela har sannerligen inte Pelle Ström, som sedan debuten 2011 producerat 95 poäng totalt, fördelat på tolv mål och 83 assist. Dessutom har det blivit 204 minuter på botbänken. 

– Hockey är fortfarande det bästa jag vet. Vi har alltid haft en bra stämning i laget och vi är nog lite kända för att ta hand om spelarna på ett bra sätt. Vi värnar om att alla ska må bra och hockeylaget är som en andra familj. Vi spenderar väldigt mycket tid tillsammans, säger 28-åringen.

Om allt går som det är tänkt och planerat, kommer Pelle Ström inom några veckor att skriva ett nytt kapitel i klubbens historia. Det som den spelare som gjort flest antal matcher i Vimmerby Hockey.

Fotnot: Sporten direktrapporterar från VH–KRIF på onsdag, med start klockan 18:50 på vår sajt.

Pelle Ström

Ålder: 28 år

Aktuell: Har passerat 400 A-lagsmatcher och på väg mot klubbrekord. 

Bor: Vimmerby

Position: Back

Debut i Vimmerbys A-lag: 2011

Poäng: 95 (12+83)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!