Peterssons hattrick gav Hallam debutseger

Sam Hallam fick en vinnande start som förbundskapten för Tre Kronor. Det kan han tacka André Petersson för. HV71-forwarden gjorde hattrick när Tjeckien besegrades med 4–1 i en match som fick ett långt avbrott på grund av isproblem. –Jag är glad, men vi har en del att jobba på inför helgen, säger Hallam.

Linus Johansson, till höger, är framme och skapar oreda framför det tjeckiska målet.

Linus Johansson, till höger, är framme och skapar oreda framför det tjeckiska målet.

Foto: Lubos Pavlicek/AP/TT

Ishockey2022-11-10 19:51

Det har varit en händelserik Tjeckienresa för Tre Kronor och nye förbundskaptenen Sam Hallam.

Han fick genomföra landslagsdebuten i lånad skjorta sedan hans resväska kommit på avvägar inför premiärmatchen i Karjalaturneringen.

Detta efter en strulig och försenad flygresa som också gjorde att laget inte hann till sin träningstid i onsdags kväll.

Men stöket var inte över med det.

Isproblem uppstod efter 7.16 av andra perioden och först efter ett drygt 50 minuter långt uppehåll kunde matchen återupptas.

– Det blev en speciell match, lite bökigt med avbrottet. Men ska man sammanfatta spelmässigt så är spelet utan puck väldigt bra. Jag tycker vi gör det väldigt bra i egen zon, men vi är där lite för mycket, säger Hallam.

Andra gången gillt

Ett tag såg det ut som om det inte skulle bli något mer spel. En stor bit av isen alldeles intill sargen, i närheten av det tjeckiska båset, lossnade. Efter en 20 minuter lång paus kom lagkaptenerna, Linus Johansson i Tre Kronor och Roman Cervenka i Tjeckien, ut på isen tillsammans med andra funktionärer och gjorde tummen ned för spel efter inspektion.

Efter ytterligare väntan på att lagningen skulle frysa ordentligt gav kaptenerna efter en ny titt klartecken.

– Det blev bra till slut och relativt ofarligt. Första gången åkte skenan ned till golvet när man tryckte. Andra gången när brandkåren hjälpt till var det knottrigt, men stenhård is. Det var skönt att vi kunde spela klart, det hade varit tråkigt att åka hit och spela 27 minuter, säger Linus Johansson.

Precis före avbrottet hade HV71-forwarden André Petersson gett sitt lag kanonläge med två snabba mål inom loppet av 40 sekunder i andra perioden.

Först med ett friläge, sedan framspelade av Pär Lindholm.

Fyra år sedan sist

Det gav Sam Hallam och hans lag segervittring.

Sverige hade inte vunnit en landskamp mot Tjeckien på bortaplan sedan 2018 då det blev 3–2 i Prag.

När lagen möttes i april i år i Czech Hockey Games blev Sverige krossat och föll med 3–9.

– Vi behöver bli smartare och spela med mer tålamod. Men när nu matchbilden blev så här så tycker jag vi hanterar det bra, säger Hallam.

Tjeckien fick en drömstart på tredje perioden när Filip Chaplik kunde överlista Linköpingsmålvakten Marcus Högberg efter bara 34 sekunder.

Men mindre än en minut senare fullbordade André Petersson sitt hattrick, assisterad av Pär Lindholm på nytt.

Backen Olle Alsing ökade på till 4–1 i numerärt överläge.

– Det är så klart bra att vi vinner, men någonstans är det ändå saker vi behöver fila på inför Schweizmatchen på lördag. Vinsten ger oss lugn och ro och positiv känsla, men vi vill fortfarande bygga positiva bitar i spelet, säger Sam Hallam.

Tre Kronors två återstående matcher, mot Schweiz på lördag och Finland på söndag, spelas i Åbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!