"Piva" har inlett resan med VH: "Kommer bli en tuff utmaning"

Peter "Piva" Johansson är mannen som ska leda detta nya Vimmerby Hockey ut på okända vatten. Skåningen är sedan förra veckan installerad i Vimmerby, och på måndagsförmiddagen höll han i sitt första ispass. Efter träningen tog vi ett snack med honom för att höra om hans tankar kring truppen och utmaningarna som väntar.

Peter "Piva" Johansson under hans första pass som tränare för Vimmerby Hockey.

Peter "Piva" Johansson under hans första pass som tränare för Vimmerby Hockey.

Foto: Jens Lidesjö

Ishockey2024-08-06 06:00

Det är nya tider för VH. Redan klockan 09:00 på måndagen var det febril aktivitet i och runt ishallen i Vimmerby, som numer går under namnet VBO Arena.

Vimmerby Hockeys A-lag kommer ha tillgång till isen från 09:00-11:00 kommande säsong, med träningsstart cirka 09:30. 

Även om mycket är nytt är en sak densamma – det är en skåning som håller i spakarna. 

För efterträdaren till succétränaren Hampus Sylvegård blev Peter "Piva" Johansson, senast i Kristianstad, med meriter från SHL, Allsvenskan och ett antal sejourer i utlandet.

Sporten fick en pratstund med honom strax efter premiärpasset.

undefined
"Piva" går igenom en övning med spelarna. Det var inga taktiska direktiv under måndagens träning. Arbetet med hur laget ska spela kommer inledas under tisdagen.

Hur är känslan?

– Det är väl som det alltid är, skönt att det är över. Jag lägger ingen större värdering i det första ispasset, men det är skönt att komma igång, svarar Johansson. 

Det är inte så mycket taktiska direktiv som delas ut?

– Nej, ingenting. Vi har inte pratat någonting med truppen än om hur vi ska spela. Det börjar vi med imorgon (tisdag) och sen kommer det mer framöver.

Du, och alla nya spelare, är på plats. Hur kul ska det bli att dra igång på riktigt?

– Försäsongen är som den är. Det är inte lika kul när man gjort det i 30 år, säger "Piva" med ett leende. 

– Men det är klart att det är kul att komma igång, framförallt sen när matcherna börjar. Vi har ett antal träningsmatcher och sju veckor på oss för att hitta rätt. 

Vad säger du om spelarna du har till förfogande och laget Pelle (Johansson, sportchef) byggt ihop till dig? Är du nöjd med vad du fått?

– Haha, jo men det är jag. Det mesta var ju klart innan jag kom, men jag skulle säga att det är ett ganska jämnt lag, där det inte är så stor skillnad från botten till toppen. Pelle har försökt hitta killar som passar in här, utifrån våra förutsättningar. Vi har många killar som inte spelat i Allsvenskan innan så det kommer bli en rolig upplevelse och en bra, men tuff, utmaning. Otroligt mycket roligare än division 1.

undefined
Björn Tholander Olsson är tillsatt som ny assisterande tränare i VH.

"Piva" är såklart införstådd med att de andra klubbarna har större staber och bättre förutsättningar. 

– Man måste försöka matcha det på något sätt, med scouting och allt sånt. Det kommer vara stor skillnad mot "Ettan" där jag upplevde att det var vissa lag som knappt la ned någon tid på det. Ser man till de större lagen (i allsvenskan) är det så mycket folk involverade så man knappt vet vad alla gör, säger han skämtsamt.

Sedan en tid tillbaka är det klart att "Piva" får Björn Tholander Olsson som assisterande tränare. 

Hur kommer upplägget se ut er emellan, med arbetsfördelning och så vidare?

– Det är vi inte helt hundra på ännu, vi filar lite på det fortfarande. Det är vi två som kommer få göra och hantera det mesta, även om vi förmodligen kommer dela upp backar och forwards mellan oss. Sen kommer Håkan (Westerback, målvaktstränare) hjälpa till och "tagga" matcherna bland annat. Vi kommer även ha ett nytt videoprogram, med statistik och sånt, tillgängligt. 

Redan på fredag väntar första träningsmatchen, borta mot Tranås. 

– Det är rätt bra tycker jag. Man får en veckas träning och sen en match på fredagen. Efter det får vi lite mer att jobba med. Vi har redan en plan med vad vi kommer gå igenom på försäsongen, som vi inte kommer rucka särskilt mycket på, men det är alltid bra att få lite mer information och lära känna spelarna, säger han och lägger till: 

– Jag är gammal nu, så det tar någon vecka och någon match för att få en bra uppfattning om truppen.

undefined
Efter första ispasset var avklarat fick Jakob Karlsson ordet, och kaptenen hälsade bland annat de nya spelarna välkomna till Vimmerby Hockey.

Alla spelare fanns tillgängliga för måndagens träning och deltog på isen, bortsett från Oskar Lindgren som är gipsad en vecka till. 

– Han ska ta bort gipset nästa vecka, vilket faktiskt är tidigare än vi räknat med. Det är positivt, men sen dröjer det ett antal veckor till innan han kan gå på is. 

I truppen finns det 23 utespelare (nio backar och 14 forwards) samt två målvakter. Enligt "Piva" är det inte jätteaktuellt med några utlåningar i detta läge.

– Nej, vi kommer nog behöva allihopa. 14 forwards klarar man sig knappt på i Allsvenskan över en hel säsong. Det kommer bli en stor skillnad med två-tre matcher i veckan och det kommer slita. Visst, sitter vi med 14 forwards i november kanske vi får kika på om någon kan åka och få matcher någonstans. Men där är vi inte nu. Inte jag i alla fall, och inte Pelle heller tror jag, avslutar "Piva".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!