Poängkungen efter förlusterna: "Måste in i köttet"

Förlust mot Leksand med 3–4 och Oskarshamn är fast förankrat i botten av serien. Då är lagets målkung Patrik Karlkvist tydligt mot sina medspelare: –Det går inte att spela fint. Man måste in i köttet.

Oskarshamns Patrik Karlkvist, till vänster, tycker att hans lag måste in i köttet för att vara med i matcherna från start.

Oskarshamns Patrik Karlkvist, till vänster, tycker att hans lag måste in i köttet för att vara med i matcherna från start.

Foto: Ulf Palm/TT

Ishockey2022-10-20 21:31

Det var deppigt i Oskarshamns omklädningsrum efter smällen mot Leksand, trots en bra avslutning som nästan var poänggivande. Men laget har nu förlorat fyra av de fem senaste matcherna och ligger näst sist i SHL-tabellen. Extra tungt var det för smålänningarna när bottenkonkurrenterna Malmö och HV71 vann denna kväll.

Lagets poängkung, Patrik Karlkvist, var frustrerad när han i spelarkorridoren skulle analysera vad som brister i dagens Oskarshamn.

– Vi måste vara redo när pucken släpps i matchstart och inte när pucken släpps i andra perioden, säger han.

”Går inte spela fint”

Han tänker på första perioden mot Leksand då Oskarshamn var utspelat de först 15 minuterna. Likadant var det mot Luleå. Båda gångerna kom Oskarshamn tillbaka, men det var för sent.

– Vi kanske vill komma in och spela lite fint. Men det är svårt att göra, speciellt på bortaplan. Det går inte att spela fint. Man måste in i köttet, säger Patrik Karlkvist, som också tror det gäller att klara inledningen mentalt:

– Man ska vara redo när pucken släpps och de som startar matchen ska gå in och skapa ett momentum. Inte åka runt och vara lite skön, utan gå in i köttet och visa att vi är redo. Sedan får nästa ta över.

Han fortsätter:

– I dag var ingen redo. Vi gjorde en katastrofinsats de första 15 minuterna.

Patrik Karlkvist är självkritisk till sin egen så framgångsrika kedja, där även Antti Suomela och Ahti Oskanen ingår.

– Vi kan börja med oss. Vi öppnar matchen och får ett långt byte i egen zon. Vi är inte redo. Sedan blir det dåligt.

Ingen panik ännu

Nu ligger Oskarshamn näst sist och oron börjar sprida sig bland fansen i östra Småland.

– Det gör det säkert. Vi ligger där nere nu och folk får panik för mindre. Men det är 42 omgångar kvar. Det gäller att slappna av, menar Patrik Karlkvist.

TT: När bör ni komma tillbaka på vinnarspåret igen för att detta inte ska drabba självförtroendet?

– På lördag, svarar Patrik Karlkvist och tänker på hemmamötet med Skellefteå. Hans tankar är redan på den matchen:

– Det är ingen lätt match. Där gäller verkligen att vara redo från start. Är man inte det kan man dra på sig utvisningar och sedan kan det stå 2–0 eller 3–0 efter tio minuter.

Muntrare i Leksand

I Leksand är det muntrare miner. Lagets forwardar har haft det svårt att göra mål. Trots att Leksand ligger fyra i tabellen är de i botten av serien när det gäller gjorda mål.

Lagkaptenen Patrik Zackrisson har drabbats av måltorka. Nu, mot Oskarshamn i tionde omgången, gjorde han säsongens första mål, med lite tur, som betydde 2–1.

– För mig personligen har jag inte tänkt på detta. Vi vinner matcher och spelar bra. För mig är det allt som betyder något. Sedan vet jag inte om det är olika individuellt. Vissa kanske känner att de måste prestera och leverera på ett annat sätt. Men så länge vi spelar bra, skapar chanser och vinner är det tillräckligt, säger Zackrisson.

En Leksandskedja som fick upp tempot mot Oskarshamn var Mikael Ruohomaa, Justin Kloos och Oskar Lang. Där ser det lovande ut och snart kommer flera forwardar tillbaka till laget från skador, avstängning och NHL-besök. Då kan det bli riktigt kul för Dalalaget eftersom försvarsspelet är riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!