Powerplay-fest och iskaos – FBK vann tajt match

Sex av åtta mål i powerplay – och spricka i isen. Oskarshamn och Färjestad bjöd på en händelserik tillställning där värmlänningarna vann med 5–3. –Powerplay är bra i dag och vi hittar en väg att vinna, det är starkt, säger FBK:s Joakim Nygård till C More.

Oskarshamns Patrik Karlkvist gjorde ett av målen i den första perioden mot Färjestad, en period som fick avbrytas i förtid på grund av spricka i isen. Arkivbild.

Ishockey2022-10-08 16:17

Med drygt två minuter kvar av den första perioden mellan hemmalaget Oskarshamn och gästande Färjestad uppmärksammades något intill det ena sarghörnet.

En spricka i isen.

Domarna valde då att avbryta den första perioden i förtid vid ställningen 2–2 (efter idel powerplay-mål).

– Jag åkte fram och kikade hur det såg ut, det var egentligen ingen jättespricka utan mer ett hål, det var kanske två, tre centimeter djupt. Då är det väl lika bra att inte riskera något, fastnar man med skridskon där och hamnar lite fel kan det bli dåligt, sade Oskarshamns Patrik Karlkvist till C More.

Efter "periodvila" intog spelarna isen på nytt och spelade klart den resterande tiden av första perioden, för att därefter direkt byta sida och påbörja den andra perioden.

Åslund avgjorde

Publiken bjöds på två mål i den andra perioden, ett från vardera lag – och givetvis tillkom de båda fullträffarna i numerärt överläge.

3–3 inför tredje perioden och det var läge att axla hjälterollen.

Färjestads Per Åslund axlade den.

Avgörandet kom i mitten av den tredje perioden där Åslund sopade in 4–3 för FBK efter en spelvändning. Färjestad vann till slut med 5–3 sedan Joakim Nygård gjort mål i tom bur.

– Mycket utvisningar som gjorde matchbilden lite annorlunda. Jag tycker ändå vi gör en bra bortamatch, vi krigar på, powerplay är bra i dag och vi hittar en väg att vinna, det är starkt, säger Nygård.

Härnäst väntar Luleå på bortais för Färjestad, medan Oskarshamn gästar Malmö.

Mötet mellan Timrå och Örebro gick hela vägen till straffar. Den avgörande slog Anton Lander in till 3–2 för Timrå och två poäng.

Jättematch av Högberg

Nykomlingen HV71 dominerade matchen hemma mot Linköping och borde – sett till spelövertag och chanser – vunnit klart. Men LHC-målvakten Marcus Högberg stod för åtskilliga matchavgörande räddningar, den ena mer spektakulär än den andra, när HV trummade på.

Patrick Russell mål i första perioden stod sig länge som matchens enda men André Petersson lyckades till slut överlista Högberg 6.58 in i slutperioden.

Det var HV71 mot Högberg in i det sista – då tryckte Markus Ljungh in segermålet för Linköping med 44 sekunder kvar. Och med två sekunder kvar lyfte Markus Hännikäinen in 3–1 till LHC, som tog sin fjärde seger på de senaste fem matcherna.

Växjö slog Rögle hemma med 4–1.

Per Åslund avgjorde för sitt Färjestad. Arkivbild.