Pressat Damkronorna: "Måste tro på oss själva"

Damkronorna åkte på andra raka förlusten i OS-ishockeyn, 1–3 mot Tjeckien. Nu blir det kniven mot strupen – två raka segrar krävs för en kvartsfinalplats. –Vi måste komma samman och tro på oss själva, säger lagkaptenen Michelle Löwenhielm.

Svenskt fall. Damkronornas Lina Ljungblom får syna isen i förlustmatchen mot Tjeckien.

Ishockey2022-02-05 11:52

Damkronorna möter hemmanationen Kina på måndag och Danmark dagen efter. Det krävs seger i båda matcherna för att Damkronorna ska kunna ta sig till kvartsfinal.

Kapten Löwenhielm var frustrerad efteråt.

Inte så konstigt. Efter premiärförlusten mot Japan kom Damkronorna ut till Tjeckienmatchen utan att visa någonting inledningsvis.

Det var blekt, energilöst och stressat i första perioden i ett lag där förbundskaptenen Ulf Lundberg hade vaskat om i samtliga fyra kedjor och tre av fyra backpar.

"Måste vara på topp"

Effekten av det? Noll och intet.

– Vi måste vara på topp i 60 minuter om vi ska vinna en sån här match. Det är en bra motståndare vi möter och är vi inte där fullt ut i 60 minuter så är det svårt att vinna, säger Löwenhielm.

Hade det inte varit för målvaktsfyndet Emma Söderberg hade matchen varit avgjord efter första perioden. Tjeckien vann skotten med 25–5 men hade bara 1–0 med sig. Till slut räddade Söderberg 45 av 48 tjeckiska skott.

– Hon gör en fantastisk insats i dag igen, säger förbundskapten Ulf Lundberg som tog på sig ansvaret för den bleka starten.

– Självklart. Det är min uppgift att förbereda laget på bästa sätt. Jag är förvånad över att vi kom ut så passivt, säger han.

Efter den bleka förstaperioden reste sig svenskorna.

Ett bakåt i powerplay

Men det offensiva spelet hackar.

Bara två mål på två matcher är underkänt och nästan tio minuter i powerplay mot Tjeckien resulterade i ... ett baklängesmål.

Det betydde 2–0 genom Klara Hymlarova i andra perioden. Emma Murén blev enda svenska målskytt med en snygg styrning i slutet av andra perioden.

I den tredje vaskade Lundberg om i kedjorna igen. Nu parade han återigen ihop Emma Nordin med Josefin Bouveng och satte Löwenhielm som tredjelänk. De satte press på tjeckiskorna – utan att göra mål.

Problemet är att ingen av de förväntade toppspelarna levererat ännu. Målskyttar som Nordin, Bouveng och Felizia Wikner-Zienkiewicz har inte fått till det.

– Det handlar om en mix att komma i rätt anspänning och att fortsätta ge dem rätt verktyg, säger Lundberg.

TT: Känns det pressat att ni måste vinna båda era återstående matcher?

– Nej, det tycker jag inte. Jag är redan sugen på nästa match. Sättet vi växte in i den här matchen blir skönt att ta med oss till Kinamatchen, säger Lundberg.

Michelle Löwenhielm:

– Nu handlar det bara om att ta fram det där djävlar anamma och köra. Då är vi jävligt bra. Vi måste köra fullt ut.

Sveriges förluster hittills har varit mot högre rankat motstånd. Både Kina och Danmark är lägre på världsrankningen.

Rutinerade backen Johanna Fällman fick kliva av redan i första perioden med en förmodad knäskada. Hennes status för fortsättningen är oklar.