5 punkter: "Pressen är på dem den här vintern"

Vilken match vi har framför oss! På onsdag kväll smäller det i Liljas Arena, när Nybro Vikings och Vimmerby Hockey gör upp i ett toppmöte i den södra Hockeyettan. Här är fem heta punkter inför länsderbyt.

Montage.

Montage.

Foto: Bildbyrån/Arkiv

Ishockey2021-10-20 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) PRESSEN. Inför säsongen var spelbolagen och några av tränarna i serien tydliga. Nybro Vikings var favoriter till att ta hem den södra grundserien i Hockeyettan. Pressen är helt och hållet på Vikings den här vintern – med all rätt. Man imponerade stort i fjol och var kanske hela ettans bästa lag, bakom Troja/Ljungby. Frågan är om man pallar för trycket den här gången? Man har redan förlorat två matcher i inledningen och ställs nu mot ett Vimmerby som har allt att vinna.

2) PUBLIKEN. Karlskrona och Nybro är de två publikstarkaste lagen i serien. Att restriktionerna är borta gynnar givetvis de flesta lagen i hemmamatcherna – men kanske i synnerhet just KHK och Vikings. När Nybro och Kalmar gjorde upp i derbyt i fredags var det hela 2327 personer på plats i Liljas Arena. Mot Vimmerby kommer det förmodligen inte bli lika många, men en toppmatch som denna borde ändå locka över 1500 åskådare. Kan bli en fin stämning som kan kryddas av tillresta bortafans också.

3) MÅLVAKTSKAMPEN. Eltonius mot Christoffersson. En avgörande duell? Ja, varför inte. I försäsongsmötet mellan lagen (VH vann med 4–3 efter förlängning) var det de små misstagen som blev avgörande. Lagen tog på många sätt ut varandra och spelmässigt var oavgjort efter full tid rättvist. Känslan är att målvakterna får en ännu större nyckelroll den här gången. Eltonius har visat strålande form för Nybro och kan bli tungan på vågen. Christoffersson har en sämre räddningsprocent men har absolut kapacitet och kvalitet för att spika igen. 

4) BREDDEN. Nybro har haft sex olika målskyttar hittills under säsongen. Vimmerby Hockey? Hela tolv stycken. Visst, serien har knappt börjat, men den statistiken säger någonting trots allt. Den här VH-upplagan har en ruskig bredd och flera spelare som kliver fram när det behövs. 

5) VILAN. Det blev ingen bortamatch mot Karlskrona HK för Vimmerby i söndags. En "blessing in disguise"? Kanske. Nybro kommer nämligen spela sin femte match på bara elva dagar på onsdag. VH har spelat två matcher under samma period och har med största sannolikhet mer kräm i benen. Å andra sidan är det inte första gången – och inte sista – ett lag i Hockeyettan tvingas spela många matcher på kort tid...