Prestigevärvningen vill mycket mer

Ibland kan ett enda samtal betyda mycket. NHL-draftade Victor Crus Rydberg vet. – Snacket jag hade med tränarna inför Halmstadsmatchen var viktigt. Jag fick mig en känga, samtidigt som det var givande, säger den förre ungdomslandslagsspelaren inför matchen mot Hanhals.

PÅ VÄG UPP. Förre ungdomslandslagsspelaren Victor Crus Rydberg är inte nöjd med vad han har prestererat hittills i VH-dressen - frånsett senast mot Halmstad. Nu tror 21-åringen från Tingsryd på en vändning. Foto: Torbjörn Allvin

PÅ VÄG UPP. Förre ungdomslandslagsspelaren Victor Crus Rydberg är inte nöjd med vad han har prestererat hittills i VH-dressen - frånsett senast mot Halmstad. Nu tror 21-åringen från Tingsryd på en vändning. Foto: Torbjörn Allvin

Foto:

Ishockey2016-10-12 09:00

Victor Crus Rydberg var förmodligen den tyngsta värvningen Vimmerby Hockey gjorde inför den här säsongen.

Meritlistan säger det mesta: Drösvis med ungdomslandskamper i bagaget, två säsonger i en av världens bästa juniorligor i Nordamerika och en allsvensk säsong i ryggen. Det går addera en del saker till på den där listan. Vi nöjer oss där. Då ska ni veta att killen bara är 21 år fyllda.

Sedan hamnade han något överraskande i Vimmerby i division ett. Det var på många sätt en prestigevärvning.

Det fanns andra intressanta anbud som lockade. Valet föll ändå på VH, där han kände flera spelare sedan tidigare och lockades av den satsning som görs.

Men, starten i sin nya klubb har spelmässigt varit trög – tills nu.

Bra snack

– Jag tycker jag började okej, men sedan hade jag två väldigt tunga matcher som jag inte alls var nöjd med, säger Crus Rydberg när vi träffar honom på förmiddagspasset dagen innan bortamötet mot Kungsbackalaget Hanhals.

Så kom snacket. Så kom Halmstadsmatchen.

Då vände det mesta.

– Jag hade ett samtal med Jeff (Hällegard) och Eric (Karlsson). Jag fick bra feedback på vad som varit dåligt och tips på vad som kan bli bättre. Jag tycker det är positivt med sådana här samtal, det är bara att det inte blir för mycket. Men det här snacket kom precis i rätt läge.

Vad pratade ni om konkret?

– Att jag skulle hitta tillbaka till grunderna, jobba hårt, gå in i närkamperna och att jag ska skjuta mer och göra det jag är bra på.

Mötte superstjärnan

Tränaren Eric Karlsson säger så här:

– Jeff och jag jobbar mycket med kommunikation och det mentala. Vi vill ha en rak och tydlig dialog med våra spelare och prata mycket med dem. Vissa är nog inte vana vid det, men vi tror på det här. Det är roligt när det ger resultat, men visst är det mycket jobb. 

– En dag var jag och Jeff i hallen från nio på morgonen till nio på kvällen då vi hade enskilda samtal och tittade på videosekvenser.

Tingsrydsfostrade Victor Crus Rydberg är lättpratad och öppen. Det finns en mognad i hans sätt som skvallrar om att han har varit med om mycket, trots sin ringa ålder. Och det är klart, att lämna familjen och flytta till USA som tonåring gör inte vem som helst. Att det är berikande och utvecklande säger sig självt – både på och utanför isen.

– Jag hade två jättebra år i USA. Jag hade en fantastisk värdfamilj och jag spelade i en juniorliga (OHL) med massor av otroligt skickliga spelare. Jag mötte bland annat nye superstjärnan Connor McDavid tio-tolv gånger när jag spelade i Plymouth. Han spelade i Erie Otters på den kanadensiska sidan, bara 20 minuter från där jag bodde. Det spelade ingen roll hur vi än la upp taktiken, han gjorde nästan alltid fyra-fem poäng mot oss i matcherna.

Publikintresset var galet.

Victor Crus Rydberg berättar om sin debut, borta mot London Knights.

– Det var fullsatt i hallen, 9 200 åskådare. Man hörde inte ens när de sjöng nationalsången. Det var sånt liv på läktarna. Det var så det var. Det var mellan 3000 och 9000 åskådare på våra matcher.

Strulig säsong

När det sedan inte blev något med NHL-klubben som draftade honom – New York Islanders – valde centern att flytta tillbaka till Sverige igen. Då kom Vita Hästen med ett anbud. Crus Rydberg nappade, men det blev en säsong han helst vill glömma – men ändå inte.

– Jag åkte in och ut i laget, ibland var jag på läktaren, ibland på bänken och ibland fick jag istid. Det var mycket strul. Samtidigt hoppas jag att det har stärkt mig.

Nu vill han hitta sig själv igen i Vimmerby. Och han känner att han är på rätt väg efter den tunga inledningen.

– Det kändes riktigt bra mot Halmstad. Jag vet vad jag kan och jag vet att det kommer att lossna. 

Crus Rydberg, som har sina absoluta styrkor i skottet och spelsinnet, har ännu inte gjort något seriemål för VH.

I kväll kan det komma mot Hanhals.

– Jag tror faktiskt det..., eller jag hoppas i alla fall. Det vore skönt om jag fick igång målskyttet 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!