Nu får PG det bästa av två världar: "Velat det länge"

Pierre Gustavsson blir tränare. För någon månad sedan blev det officiellt. Förre VH-profilen tar över som spelande tränare i Virserums SGF. "Spännande...det här är något jag velat länge".

Efter många säsonger som spelare i Vimmerby Hockey väntar  ett nytt uppdrag för Pierre Gustavsson i hockeyns tjänst, den som spelande tränare i Virserums SGF.

Efter många säsonger som spelare i Vimmerby Hockey väntar ett nytt uppdrag för Pierre Gustavsson i hockeyns tjänst, den som spelande tränare i Virserums SGF.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2023-08-02 12:00

Augusti månad är helt färsk. 

Det är också Pierre Gustavsson som hockeytränare. På papperet alla fall. I huvudet och kanske också i själen så har han varit det länge. 

– Jag brinner ju verkligen för hockey och allt det här med taktik och lagbygge. Nu får jag möjlighet att prova på hur det är att vara tränare och det ser jag verkligen fram emot, säger 33-åringen. 

Han får också fortsätta pendla ett antal mil i hockeyns tjänst, vilket han är van vid. Minst sagt...

– Haha, det är som det är. Visst var det lite jobbigt ibland att åka mellan Oskarshamn och Vimmerby för träning och matcher. Det var inte så kul alla gånger att komma hem klockan tre på natten efter en bortamatch i Halmstad för att gå upp och knega klockan sju på morgonen. Många gånger var jag ju ensam också, men nu blir det säkert smidigare då det är några spelare som bor i Oskarshamn och vi kan åka tillsammans. 

undefined
Virserum blir ny klubbadress för Pierre Gustavsson.

Många – inklusive han själv – trodde nog att han lagt skridskorna på hyllan. 

Icke. Virserum hörde av sig, Pierre tyckte det lät intressant – och nappade.

– Jag är riktigt sugen och jag måste säga att jag fått en jäkligt bra intryck av klubben och de som jag haft kontakt med. Det känns proffsigt och bemötandet har varit superbra. 

Och nu får han alltså chans att kombinera det bästa av två världar. Den som spelare – och tränare. Allt i ett. 

Var det en självklarhet att spela själv?

– Eh..., jo det var det nog. Efter uppehållet förra säsongen så kände jag att var sugen igen. Tidigare har det hela tiden varit full satsning, nu blir det lite mer avslappnat trots att jag förstås kommer göra mitt bästa och ge hundra procent på isen. 

Har du någon tidigare erfarenhet av tränarrollen?

– Nej, det kan jag inte säga. Det enda är att jag hållit i några träningar för yngre spelare. Inte mer än så. 

Så till den traditionella frågan när någon blir ny som tränare...har du någon förebild?

– Inte direkt så. Jag har haft många tränare genom åren. Några har varit väldigt bra, några medel. Min tanke är att jag ska försöka plocka de bra bitarna från några av de som jag haft, sen vill jag ha min egen filosofi.  

Med en knapp månad kvar till att träningen intensifieras så har inte Pierre Gustavsson full koll på vilka spelare han har tillgång till i vinter – trots att många spelare redan är klara. I nuläget består truppen av tre målvakter, fyra backar och tio forwards. 

– Lagbygget är inte helt klart än, utan det kommer att komma in fler spelare framöver. 

Och vad säger du då om truppen hittills?

– Det ser bra ut, med många yngre killar. Några är från Vimmerby, några från Oskarshamn. Sen har vi ett par killar från Kanada också. Dom vet jag förstås inte så mycket om i det här läget. Inte mer än vad man kan läsa om dem på nätet. 

Gustavsson hoppas att VSGF kan gå på is i början av september. Det kan nog vara bra, då träningsmatch mot Västerviks J20-lag är inbokad första veckan nästa månad. 

Vad blir den största utmaningen för dig som ny tränare?

– Svårt att säga, men det kommer bli otroligt intressant att se hur det är vara tränare. Jag tycker det är viktigt att jobba hårt på att försöka få ihop gruppen så bra som möjligt. 

Spelmässigt då...?

– Jag vill ha en tydlighet i försvarsspelet och jobba utifrån det. Det är klart att jag har mina funderingar och tankar kring det. Det gäller också att hitta en bra balans. Jag kan tycka att hockeyn generellt har blivit så fruktansvärt uppstyrd, faktiskt halvtråkig. 

undefined
Som spelare har Pierre Gustavsson också erfarenhet av allsvensk hockey, då han representerade Västervik i flera år. Den rutinen kommer säkert till pass nu när han ska spela och träna VSGF.

Har du någon relation till Virserum sen tidigare?

– Jag har några polare som spelat där och jag kollade dem några gånger. Jag tycker det verkar vara en fin förening, med många eldsjälar som brinner för hockeyn. 

Det är också klart vem som kommer att assistera Pierre Gustavsson som tränare i VSGF. Albert Eriksson kommer finnas vid hans sida.

Så här skrev klubben på sina sociala medier när det blev klart att den förre VH-forwarden skulle träna Virserum: 

"Pierre kommer tillföra en stor mängd rutin och spets med sina 11 säsonger i både hockeyettan och allsvenskan i bagaget. Han är en otroligt bra kille både på och utanför isen som är väldigt seriöst och målmedveten. Han kommer vara spelande tränare och med sin erfarenhet tillföra mycket spelidéer och taktik".                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!