Pudas lyft till rekordnivå – NHL-drömmen lever

Landslagsbacken Jonathan Pudas har inlett säsongen på rekordnivå. Allt för att ta ännu ett kliv – som kan sluta i NHL för 29-åringen. –Den målsättningen finns fortfarande kvar, säger Skellefteåstjärnan.

Jonathan Pudas. Arkivbild.

Jonathan Pudas. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ishockey2022-11-11 11:41

Utsedd till årets back i SHL i fjol, klar seger i backarnas poängliga (44 poäng) och spel i både OS och VM.

Så hur toppar man det?

Pudas säger att strömmen av toppnamn som vände hem från KHL fick honom till självrannsakan.

– Jag kände under sommaren att det var många bra backar som kom hem, nästan en riktigt bra till varje lag. För att hålla sig kvar däruppe så var det väldigt viktigt med en bra start. Och med ny ledning i landslaget så kände jag att jag behövde spela min bästa hockey direkt för att hålla mig kvar i landslaget och hävda mig i SHL. Jag har känt att jag har några nivåer till i mitt spel, säger han.

Pudas har tagit ett kliv till genom att öka poängtakten jämfört med i fjol. Nu är han inte bara bäste back, utan bäst av alla i hela SHL sett till poäng efter drygt en tredjedel av säsongen. Inte illa av en back.

"Väldigt lång väg kvar"

Med 23 poäng (7+16) på 18 matcher ligger han på ett poängsnitt som Ryan Lasch vann den totala poängligan på i fjol – och klart över förre HV-profilen David Petraseks poängrekord för backar från säsongen 2009-10, 53 poäng på 52 matcher.

– Det är klart att det är kul. Det gäller att hålla i det, att vara kry och hel hela säsongen och inte hamna i några större svackor. Det är en väldigt lång väg kvar. Det är väldigt tidigt att börja prata om det egentligen, säger han om poängrekordet.

Många trodde att den spelskicklige och offensive Kirunaprodukten skulle vara förlorad för NHL redan i somras. Intresset fanns hos några klubbar – men Pudas blev kvar. Villkoren var inte de rätta.

Till lycka för Skellefteå och de som gillar så många profiler som möjligt i SHL.

Mutar med kaffe

Trots att åren går finns drömmen kvar.

– Jag hade stora förhoppningar i somras, jag tyckte OS gick bra och det var på liten rink. Jag visade att jag klarade av det och hade förhoppningar att det skulle kunna leda till nånting. Känslan nu är att försöka spela min bästa hockey och har man tur så kanske någon får upp ögonen.

Tre Kronor har till den här säsongen tagit in Josef Boumedienne, till vardags socutingchef i NHL-klubben Columbus, som assisterande general manager. Han har varit på plats med landslaget fram tills på fredagen då han åkte tillbaka till USA. En väg in?

– Hehe, ja, man har fått serva honom med kaffe. Han har inte fattat varför han hade det så jäkla bra, alla spelare kommer med något åt honom hela tiden, skojar Pudas.

Efter 4–1-segern i isproblemsmatchen över Tjeckien reser Tre Kronor till Åbo för de två återstående matcherna i Karjalaturneringen, mot Schweiz på lördagen och Finland på söndagen.

– Vi är här för att spela en bra hockey, sedan har vi en ny landslagsledning så det gäller att sätta så mycket som möjligt från början och få något att bygga vidare på. Jag hoppas verkligen vi har något att spela för på söndag, säger Pudas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!