"Rambo" ska bryta Björklövens förbannelse

Han fick smeknamnet "Rambo" i landslaget och har vunnit både VM-medalj och SM-guld. Nu har Daniel Rahimi, 33, återvänt till rötterna och ska se till att moderklubben Björklöven efter många års väntan tar steget upp i SHL. –Det skulle betyda otroligt mycket. Jag tycker verkligen förutsättningarna finns, säger backklippan.

Daniel Rahimi vann SM-guld i Växjö, nu ska han hjälpa moderklubben Björklöven tillbaka till SHL. Arkivbild.

Daniel Rahimi vann SM-guld i Växjö, nu ska han hjälpa moderklubben Björklöven tillbaka till SHL. Arkivbild.

Foto: Claus Meyer/TT

Ishockey2020-10-01 11:55

Västerbottens residensstad trånar efter SHL-ishockey efter att ha varit utanför finrummet i snart 20 års tid.

Våren 2001 åkte "Löven" ur SHL och Umeåklubben har haft många tunga år efter det – bland annat blev det division 1-spel i tre säsonger efter tvångsdegradering 2010 på grund av ekonomiska problem.

Hade inte coronapandemin sköljt över världen i våras hade klubben, som tog SM-guld 1987, kanske redan varit tillbaka.

Nu stoppades säsongen mitt under den allsvenska finalserien mellan Björklöven och Modo.

På fredagen börjar ett nytt försök då det är premiär i hockeyallsvenskan – eller "Slaget om Norrland" som en del väljer att se det då de två ovan nämnda lagen tillsammans med Timrå tippas göra upp om SHL-platsen.

Betydelsefullt mål

Med 42 landskamper, VM-brons och SM-guld i ryggsäcken blir den defensive och hårdföre Rahimi en av nyckelspelarna.

SM-guldet med Växjö kom så sent som 2018 och var ett uttalat mål då han flyttade hem från Schweiz. När han nu gör flytten hem till laget i sitt hjärta är målet lika givet – SHL-avancemang.

– När jag kom till Växjö var det väldigt tydligt med mitt personliga mål och klubbens mål. I år känner jag kanske ännu starkare hur klubbens ambitioner stämmer överens med mina. Det skulle betyda otroligt mycket, både personligen men framför allt för klubben och hela stan, säger han.

Daniel Rahimi är uppvuxen ett stenkast från ishallen och hängde där under hela sin uppväxt. Han debuterade i A-laget som 18-åring och gjorde en full säsong innan hockeyresan gick vidare.

13 år senare är han tillbaka.

"Många ryggdunkar"

TT: Vad har du fått för reaktioner från supportrar på stan?

– Engagemanget i Umeå är verkligen fantastiskt, det är väldigt många som är intresserade och sugna att gå på hockey och man får många ryggdunkar. Men man vet hur fort det kan vända när det går trögt, säger han med ett skratt.

TT: Känner du stor press?

– Ja, det finns en del press i det, men jag väljer att se det som en utmaning. Det känns jättebra, både att få chansen att representera "Löven" och vara nära familj och vänner, säger Rahimi som skrivit tvåårskontrakt med option på ett tredje år.

Björklöven börjar med en toppmatch direkt då Timrå väntar på bortaplan på fredag. Lagen möttes i Umeå i genrepet för en vecka sedan, Timrå vann med 7–5 och vid slutsignal utbröt ett stort slagsmål som renderade i hela sex matchstraff.

– Det blev lite tumult. Ju längre matchen led blev det mer känslor inblandat i och med att vi ska mötas i premiären. Vi hade lite problem med vårt försvarsspel, men det är nog många lag som kämpar med det under försäsongen. Vi kommer inte att vara färdigutvecklade på fredag, det är en lång säsong och en lång process för oss som lag, säger han.

Fakta: Daniel Rahimi

Född: 28 april 1987.

Moderklubb: Björklöven.

Klubbar i karriären: Björklöven, Manitoba (AHL), Victoria (ECHL), Rögle, HV71, Troja-Ljungby, Linköping, Davos, Växjö.

Meriter: VM-brons 2014, SM-guld 2018.


Fakta: Så avgörs hockeyallsvenskan

Serieupplägget är nytt för i år och ett lag tar steget upp i SHL efter internt kvalspel.

Efter grundseriens 52 omgångar avgörs ett slutspel liknande det i SHL. De tio främsta lagen går till slutspel där de sex första är klara för kvartsfinal medan de fyra nästkommande spelar åttondelsfinal i bäst av tre matcher. Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher, semifinaler och final i bäst av sju. Slutsegraren avancerar till SHL.

Lag 11 och 12 i grundserien har spelat färdigt och är klara för nästa säsongs allsvenska.

Lag 13 och 14 möts i "playout", i bäst av fem matcher, där vinnaren stannar kvar i allsvenskan medan förloraren flyttas ned till ettan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!