Det här väntar VH – vi synar lagen i Allettan

Allettan. Det är vad som väntar Vimmerby Hockey, med start torsdag borta mot Tranås. Sporten har synat motståndarna och kikat på vilka som är lagens poängkungar och profiler. Ni får också ett tips på hur vi tror Allettan kommer att sluta.

Allettan stundar. Vi har rankat lagen. Så här tror vi det går för bland annat Karlskrona, Kristianstad, Vimmerby, Mariestad och Dalen.

Allettan stundar. Vi har rankat lagen. Så här tror vi det går för bland annat Karlskrona, Kristianstad, Vimmerby, Mariestad och Dalen.

Foto: Mattias Karlsson, Torbjörn Allvin, Magnus Strömsten

Ishockey2023-12-26 20:00

1) KARLSKRONA

Poängkungar: Alexander Bergström 25 poäng (10+15), Filip Cruseman 16 poäng (7+9)

Profiler: Alexander Bergström. Det kan inte vara någon annan. Det räcker med att titta i poängligan för att inse vilken betydelse megarutinerade Alexander Bergström har för KHK. Osbyprodukten är en av de mest meriterade spelarna i Allettan, med drösvis av SHL-matcher i ryggen och har även testat på proffsspel i KHL. 

Tabellplacering: 1:a i Södra ettan. 

Kommentar: Hade tillsammans med Kristianstad ett favoritskap på sig inför södra Hockeyettan och visst infriades det favoritskapet. Karlskrona har något bra på gång och är en lagmaskin och starka i alla delar. Men visst, de gick bet i båda matcherna mot Vimmerby i grundserien och lär ha respekt för laget från norra Småland. Här finns tre spelare med VH-koppling; målvakten Viktor Kokman, backen Christoffer Rasch och forwarden Victor Crus-Rydberg. Karlskrona är täta bakåt och släppte bara 25 mål, vilket var klart minst i serien. KHK var också det mest effektiva laget när det kommer till målskytte. Har också ett starkt publikstöd och toppade den listan överlägset, med ett snitt på 2201 åskådare. 

undefined
Rutin i massor. Meriterade Alexander Bergström håller fortfarande mycket hög klass, inte minst på division ett-nivå. Är superviktig för Karlskrona.

2) KRISTIANSTAD

Poängkungar: Filip Lennström 22 poäng (13+9), Jacob Grönhagen 22 poäng (7+15)

Profiler: Dennis Svensson. Var sugen på att ta målvakten Wictor Ragnewall, men landade såklart i trotjänaren Dennis Svensson. Är född i Kristianstad och har spelat större delen av karriären i moderklubben. Gjorde sin första säsong i A-laget redan säsongen 2010/2011. Är en riktig klubbikon. Den spelskicklige centern/forwarden är inte en poängspruta av rang, men är stabil och har stor pondus i sitt spel. Har faktiskt också SHL-matcher på meritlistan, då han gjorde elva matcher med Djurgården.  

Tabellplacering: 2:a i Södra ettan.

Kommentar: Fick under uppmärksammade former inte spela kvar i Hockeyallsvenskan, utan flyttades ner ett hack till ettan. Detta på grund av ekonomiska bekymmer och inget förnyad elitlicens. Har trots chocken hämtat sig bra och levererat på hög nivå i grundserien. Om skåningarna är byxade att studsa tillbaka till Allsvenskan är förstås ändå osäkert. Ligger högt statistikmässigt i det mesta och när vi tittar på tredjeperioderna är de ruggigt starka i slutet av matcherna. Var klart bäst där av lagen i serien med hög vinstprocent. 

3) VIMMERBY 

Poängkungar: Anton Carlsson 19 poäng (0+19), Jakob Karlsson 17 poäng (6+11)

Profiler: Oskar Lindgren. Svårt att plocka ut en enskild spelare, men backen Oskar Lindgren har gjort det bra i flera säsonger nu i VH. Är viktig för laget och har som ni vet testat på spel som utlånad i flera klubbar under hösten. I Malmö i SHL och allsvenska Kalmar och Västervik. Är svårstoppad när han kommer med fart från egen zon. 

Tabellplacering: 4:a i Södra ettan.

Kommentar: Som natt och dag jämfört med förra hösten. Vimmerby har stundtals imponerat med sitt spel, som de byggt vidare på från förra våren. VH är roliga att se på med sitt fina och trygga kombinationsspel. Är en outsider och nämns som ett av topplagen i södra Allettan. Inte minst nu när de fått in två spelare (Christoffer Törngren och Jakob Heljemo) med meriter från både SHL och Allsvenskan.

undefined
Två tippade topplag. Kristianstad och Vimmerby kan bli att räkna med i Allettan.

4) MARIESTAD

Poängkungar: Ludwig Wistén 34 poäng (4+30), Oscar Tellström 33 poäng (14+19)

Profiler: Ludwig Wistén. Hoppsan! 34 poäng. Tja, det går inte av hackor. Ludwig Wisten hade en galen höstsäsong i Mariestad. Bara fyra mål visserligen, men 30 assist! Här ligger till och med Vimmerbys Anton Carlsson i lä. 25-åringen har gjort ett antal SHL-matcher med Växjö och är en skicklig spelare. Bildar en supervass kedjeformation i lagets förstafemma med Oscar Tellström och Jesper Lindén. 

Tabellplacering: 2:a i Södra ettan.

Kommentar: Mariestad är ett mycket pålitligt lag när det handlar om Allettan. Västgötalaget har tagit sig dit de åtta senaste säsongerna, där de varit fyra de två senaste åren. Och tja, varför inte placera dem som fyra även den här gången. Känslan är att Mariestad alltid brukar höja sig ett snäpp i Allettan. Statistiskt visar det sig att de är vassa i powerplay, där de gör mål på ungefär vart tredje numerära överläge. 

undefined
Mariestad, ett lag som alltid är räkna med i Allettan? Jovisst. Vi tror de kommer fyra i serien.

5) HALMSTAD 

Poängkung: Robin Dahse 21 poäng (9+12), Viktor Bernhardtz 15 poäng (6+9)

Profiler: Jacob Crespin. Seriens bäste målvakt? Vissa anser det. Hur som helst är 25-åringen en mycket bra keeper, inget snack om saken. Hans räddningsprocent den här säsongen är skyhöga 94.69. Det säger det mesta om hans kapacitet. 

Tabellplacering: 3:a i Södra ettan.

Kommentar: Ständigt underdogs, ständigt underskattade. Vips, så står de där ändå, Hammers. På något sätt brukar de alltid hitta vägar och sätt att överraska. Och vem hade egentligen trott att de skulle komma trea i årets grundserie? Inte vi i alla fall. Halmstad är ett av de lag som övertygade mest när Vimmerby mötte dem i serien. Halmstad bygger mycket på en stark defensiv och släppte bara in mer än två mål i tre (!) matcher. En av dem var borta mot VH.

6) KRIF

Poängkungar: Noa Muci-Lindqvist 12 poäng (2+10), Lukas Fredin 12 poäng (2+10)

Profiler: Andreas Nordfeldt. 13 raka A-lagssäsonger för 37-åringen! Här kan vi snacka i termer som klubbhjärta och ikon. Kaptenen är sitt lag troget och han gör det bra, år efter år. Centern leder sitt lag på ett bra sätt, men hans poängproduktion är långt ifrån vad den var förra säsongen. Hittills har han bara gjort fem poäng, men det spelar mindre roll då laget gått bättre än de senaste åren. 

Tabellplacering: 5:a i Södra ettan.

Kommentar: Äntligen! Klart att de är nöjda nu i Kallinge och Ronneby. Hockeylaget är ju åter med i finrummet efter att ha missat Allettan de tre senaste säsongerna. KRIF avlutade däremot inte så starkt, med tre förluster på de fyra senaste där de också gick mållösa från de två sista kamperna. Hur kommer det då gå för detta storväxta lag, med flera "bjässar" på isen? Nja, de slår ur underläge och det ska mycket till om de ska vara ett lag i toppen. Visst, här finns kvartetten Sebastian Magnusson, Daniel Andersson, Andreas Nordfeldt och Martin Ekström, som spelat hockey sen medeltiden, typ. Men rutin är inte alltid detsamma som framgång.  

7) TRANÅS

Poängkungar: George Diaco 25 poäng (8+17), Viktor Nilsson-Westlund 24 poäng (6+18)

Profiler: Oscar Gustafsson. Flytten till Tranås har varit klockren för förre VH-profilen Oscar Gustafsson. Han har aldrig tidigare haft en sån här bra poängproduktion i karriären. På 17 matcher stod han för 20 poäng i den västra grundserien, varav elva mål. Det har snabbskrinnaren från Karlstad aldrig varit i närheten av innan. Spelade också några matcher i allsvenska Nybro under hösten och vad vi erfar så ville de också värva Gustafsson. Intressant möte för honom förstås i premiären, hemma mot Vimmerby!

Tabellplacering: 3:a i Västra ettan.

Kommentar: Ett lag som går lite under radarn, månne? Jo, vi får nog säga så. Ett ungdomligt Tranås gjorde det bra under hösten och hade en överraskande hög målproduktion. Gjorde klart flesta mål (86) och snittade på 4.77 mål per match. Tappade några spelare i slutet av november och december av skilda anledningar, men har i dagarna fyllt på med kanadensaren Philippe Caron från Strömsbro och lånat in tjecken Adam Sikl från Malmös J20-lag. Tränas som ni vet av den tidigare VH-tränaren Phil Horsky. 

8) VISBY 

Poängkungar: Elias Lindström 17 poäng (3+14), Nils Bolin 15 poäng (12+3) 

Profiler: Adam Lidström. Jodå, visst är han son till legendaren Nicklas Lidström, en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Den 27-årige centern har långt ifrån nått samma höjder i sin karriär. Har ledaregenskaper som sin far och är också kapten i Visby. Blek poängskörd med bara tre pinnar på 18 matcher, varav ett mål. 

Tabellplacering: 4:a i Östra ettan.

Kommentar: Gotlänningarna har gjort sig kända för att vara ett starkt slutspelslag, som brukar vara svåra att tas med. Har haft en ganska råbarkad stil på isen, men de senaste åren har de inte varit lika lyckosamma när det dragit ihop sig till slutspel. Enligt vår bedömning får de svårt att ta sig förbi första rundan i Allettan, men blir åtta och får lira vidare. Är oerhört starkt på sin hemmarink på ön. Vann åtta av nio hemmamatcher i östra serien!

9) SKÖVDE

Poängkungar: Gustav Lindberg 25 poäng (6+19), Emil Smedberg 21 poäng (7+14).

Profiler: Adam Thilander. Spelskicklig back som brukar göra många poäng. Så även den här säsongen. 15 pinnar på 18 kamper så här långt. Förra säsongen snittade han mer än en poäng per match och säsongen 20/21 nådde han hela 41 poäng. Har spelat många matcher i ungdomslandslagen för Sverige och även testat på spel i Kanada och storklubben Skellefteå. 

Tabellplacering: 1:a i Västra ettan.

Kommentar: Tränas av förre VH-tränaren Staffan Lundh, vilken vi skrev om häromdagen i tidningen. Han tycks ha fått ordning på Skövde. Frågan är bara om de kan vända den supertrista trend de haft i Allettan de senaste säsongerna? Vad sägs om att ha blivit jumbo där de tre senaste åren och nästjumbo våren 2020. Nä, det här med Allettan är inte Skövdes grej, men det finns väl ändå saker som gör att de ska lyckas bättre nu, eller? Nja! Det tycks vila något av en förbannelse över laget på den här nivån och nej, vi tror att de hamnar nia, trots att de imponerade i grundserien och vann före Mariestad. 

undefined
Kalle Hult brukar alltid vara vass mot Vimmerby. Men frågan är hur det går för hans Dalen i Allettan? Inte så bra, tror vi.

10) DALEN

Poängkungar: Erik Thorwalls 18 poäng (8+10), Karl Smedberg 15 poäng (7+8)

Profiler: Kalle Hult. Börjar få lite kultstatus i Dalen efter många säsonger i klubben. Är alltid rivig och gör det hårda jobbet för laget. 

Tabellplacering: 5:a i Västra ettan. 

Kommentar: Dalen har föryngrat sitt lag och har en snittålder på strax över 22 år. Hela 13 spelare i truppen har HV71 som moderklubb. Bröderna Thörnberg (Martin och Jesper) är inte längre kvar i Norrahammarsgänget, inte heller mångårige och profilstarke tränaren Per Gustafsson. Det är överlag ett ganska anonymt Dalen, med få färgstarka lirare. En av dem är ändå Kalle Hult, äldst i laget med sina 28 bast. Har en förmåga att nästan alltid vara bra mot Vimmerby Hockey. Mötena mellan lagen brukar också vara spännande och det finns en viss rivalitet dem emellan. Vi tror att de får svårt att hävda sig i den tuffa konkurrensen i Allettan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!