Reideborn: Har blivit mer av en vinnarmålvakt

Han höll nollan i ödesmatchen mot Schweiz och har bara släppt in ett mål på två matcher. Adam Reideborn, 29, ser ut att vara målvakten Tre Kronor kan luta sig emot i VM. –Jag har blivit lite mer av en vinnarmålvakt, säger Reideborn som kan bli ett namn för NHL om storspelet fortsätter.

Här var det stopp. Adam Reideborn med ett av sina hittills 49 räddade skott i VM.

Här var det stopp. Adam Reideborn med ett av sina hittills 49 räddade skott i VM.

Foto: Roman Koksarov/AP/TT

Ishockey2021-05-26 15:46

Efter 7–0-segern över Schweiz i tisdags blir torsdagens möte med Tjeckien en ny måstematch.

För båda lagen.

Med en seger på tre matcher för både Sverige och Tjeckien kan det bli så, beroende på framtida resultat, att bara en av de två toppnationerna lyckas ta en kvartsfinalplats.

Då behövs en målvakt som kan spika igen och Reideborn har en bra känsla efter storsegern över Schweiz.

– Vi svarade verkligen bra på det som vi inte var så nöjda med i matchen innan och tog verkligen tag i det. Visade att vi är ett bra lag. Det kändes bra för mig också, jag kom upp med de räddningar som behövdes, säger Reideborn som slog igenom i Djurgården och har gjort två toppsäsonger i KHL med Ak Bars Kazan.

"Mer av en vinnarmålvakt"

Det spelet har han tagit med sig i VM och har hittills förpassat veteranen Viktor Fasth till bänken.

Reideborn är tvåa i målvaktsligan i VM sett till räddningsprocent, 98,00, och etta när det gäller insläppta mål i snitt per match, 0,51.

– Det har varit två bra säsonger i KHL med Kazan. Jag har blivit mer av en vinnarmålvakt, gör lite mer avgörande räddningar och försöker verkligen kliva fram när det behövs, säger han.

Kontraktet med Kazan kommer dock inte att förlängas. Han är öppen för en fortsättning i KHL, men också sugen på en flytt till Nordamerika. Som fyra i KHL:s målvaktsliga har han nordamerikanska ögon på sig – och fortsätter han spika igen i VM är möjligheterna stora.

– Absolut, jag har alltid haft som mål att få visa upp mig där. Just nu har jag ingen aning, jag vill göra så bra jag kan här och se till att komma hem till Sverige om några veckor med ett guld. Sedan får man se hur attraktiv man är på marknaden, säger han.

"Spenderar mer tid"

Tre Kronors förvandling från de två första matcherna till Schweizkrossen har blivit en snackis i hockeyvärlden.

Reideborn pratar om att laget har kommit ihop som grupp, något som låter enkelt – men som visar sig ha sina svårigheter under en turnering i en bubbla under coronapandemin.

Ett jobb som började direkt efter förlusten mot Belarus i söndags.

– Vi tog lite längre tid vid middagen, så fort man lämnar den får man inte hänga så mycket som grupp. Så vi stannade längre i matsalen, pratade om hur vi skulle kunna hjälpa varandra att få mer energi, hur vi ska kunna gå igenom motgångar och ta det på rätt sätt. Vi hittade grejer för att få mer energi, vi pushar varandra mer, vi spenderar mer tid vid luncher och middagar, ser till att vi verkligen tar tillvara på de här dagarna, berättar han.

Att det gav ett sånt resultat har lyft laget ytterligare.

– Så klart fick vi en boost efter matchen mot Schweiz. Vi ska ta med oss den energin vi hade i går och göra en lika bra prestation till varje match som kommer, säger han.

Adam Reideborn. Arkivbild.
Adam Reideborn. Arkivbild.
Fakta: Målvaktsligan i VM

Målvaktsligan (räddningsprocent) efter tre omgångar:

1) Danny Taylor, Belarus, 98,28.

2) Adam Reideborn, Sverige, 98,00.

3) Matiss Kivlenieks, Lettland, 97,10.

4) Mathias Niederberger, Tyskland, 96,92.

5) Cal Petersen, USA, 95,74.

...15) Simon Hrubec, Tjeckien, 86,57.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!