Lundh: "Jäkligt skönt att få den utdelningen"

Snacka om målfyrverkeri. Det rasslade till nio gånger framåt för Vimmerby Hockey i bortamatchen mot Huddinge. Efter att tidigare ha haft förtvivlat svårt att göra mål stämde nu det mesta. "Det var några axlar som var längre ned, några handleder som var mjukare", skrattar VH-tränaren Staffan Lundh efter 9–2-segern.

VH:s tränare Staffan Lundh hade inte mycket att klaga på efter onsdagens överkörning mot Huddinge.

VH:s tränare Staffan Lundh hade inte mycket att klaga på efter onsdagens överkörning mot Huddinge.

Foto: Haris Dreco/Jacob Meijer/Meijermedia

Ishockey2022-02-02 22:19

Problem med målskyttet? Sargat självförtroende? Ja, möjligtvis. Så har det åtminstone varit för Vimmerby Hockey under stora delar av den södra Allettan.

Men i bortamötet med Huddinge var allt det där som bortblåst. För på bara 15 minuter hade Vimmerby gjort fyra mål framåt och i princip avgjort matchen. 

– Ja, vad tänkte man i den stunden egentligen? Man undrar lite hur saker och ting kan vända så, att vi helt plötsligt gör fyra mål på en kvart efter att ha haft matcher där pucken inte velat gå in tidigare, menar tränaren Staffan Lundh.

Det kunde varit annorlunda. Redan efter två minuter fick Huddinge chansen i spel fem mot tre, efter att Aku Alho och Jakob Karlsson fått varsin tvåminutare. VH:s box stod sig väldigt bra och klarade av det tuffa numerära underläget. Därefter vände matchen. 

Titta bara här: 

* 0-1 (07.30) genom Tatu Kokkola.

* 0-2 (08.21) Lucas Jidenius.

* 0-3 (10.26) Aku Alho.

* 0-4 (15.24) Isac Andersson.

Hemmalaget Huddinge hade inte mycket att sätta emot och 0–4 på resultattavlan i den första periodpausen var snarare i underkant.

– Första fem minuterna satte Huddinge bra press på oss. Vi drog på oss några utvisningar och det blev lite farligt. Sen var det ruskigt skönt att göra det första målet och få lite medvind. På något vis har vi nästan hela tiden fått kämpa i motvind tidigare och även om det inte är någon fara att ligga under med 1–0, så blir det extra jobbigt att släppa in första målet. Varje misstag man gör syns mycket mer då, säger Lundh. 

VH:s enda svaga del av matchen kom i slutet på den andra perioden. Philip Elgestål hade innan det skickat in femman för VH, innan Huddinge fick en straff. Den satte man – och med 52 sekunder kvar av perioden prickade hemmalaget även in 2–5.

Det blev hemmalagets två enda mål i matchen. VH kom ut urstarkt i den tredje och gjorde fyra nya mål, på bara nio minuter.

– Jäkligt skönt att få den utdelningen på våra skott. En ketchupeffekt, sammanfattar Lundh.

Vad är du extra nöjd med i ert spel?

– På samma vis som det är jättesvårt att analysera varför vi inte lyckats göra mål tidigare, så är det svårt att analysera varför allt stämmer nu. Det är klart att spelarna får ett annat självförtroende och vågar göra lite mer när målen kommer. Sen blir ambitionsnivån hos motståndarna lidande när vi gör många och snabba mål i den tredje perioden. Men jag tycker att det märktes att det var några axlar som var längre ned, några handleder som var mjukare hos våra spelare.

Tränaren plockar också fram en annan detalj: Powerplay. Två av VH:s mål i den sista perioden kom i numerärt överläge.

– Det märktes på träningen senast att vi spelade med ett mycket bättre pucktempo i powerplay. Kul att vi gjorde det även i matchen.

Många spelare stod för starka insatser, där centern Niki Koskinen möjligtvis var den som glänste mest. Även nyförvärvet Isac Andersson, som gjorde ett mål och fyra assist mot Huddinge, fick beröm av Staffan Lundh.

– Niki har varit bra de tre senaste matcherna och spelar med den farten han hade i början på säsongen. Isac har också fina kvaliteter som man verkligen eftersöker. 

Huddinge-Vimmerby 2–9

Första perioden: 0–1 (07.30) Tatu Kokkola (Isac Andersson, Christian Lindberg), 0–2 (08.21) Lucas Jidenius (Hugo Ollila, Måns Krämer), 0–3 (10.26) Aku Alho (Krämer, Niki Koskinen), 0–4 (15.24) Andersson.

Andra perioden: 0–5 (34.09) Philip Elgestål (Andersson), 1–5 (36.50), 2–5 (39.08).

Tredje perioden: 2–6 (40.38) Oskar Carlsson (spel 5/4, Koskinen, Jakob Karlsson), 2–7 (41.33) Tim Lindfors (Koskinen), 2–8 (46.18) Kokkola (Andersson, Elgestål), 2–9 (48.57) Jidenius (Alho, Andersson).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!