Resultatet av strejken: "Större engagemang"

Det var två månader som skakade om svensk ishockey. Damkronorna strejkade för bättre villkor och vann till slut. Men hur har det blivit efter det? –Känslan är att det finns ett större engagemang från förbundet, säger centerstjärnan Emma Nordin som gör sitt fjärde OS.

Damkronorna jublar efter seger i OS-kvalet i november. Arkivbild.

Damkronorna jublar efter seger i OS-kvalet i november. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-02-01 11:30

Det var i augusti 2019 som Damkronorna gick ut i strejk inför en landslagssamling.

Först efter två månader kom förbundet och spelarna, genom fackförbundet Sico, överens om ett nytt avtal.

I det närmaste självklara saker som ersättning för förlorad arbetsinkomst under landslagssamlingar och försäkringar var två stora frågor.

Men mycket handlade också om förbundets inställning till Damkronorna. Spelarna kände sig inte sedda och långt ned på förbundets prioriteringslista i landslagsverksamheten.

På grund av coronapandemin har Damkronorna inte spelat i något mästerskap efter kaoshösten. Två B-VM har ställts in och OS i Peking blir första mästerskapet på nästan tre år efter fiaskot i Finland 2019 då Damkronorna åkte ur A-VM.

"Starkare som kollektiv"

Rutinerade centern Emma Nordin, som spelat 209 landskamper och gör sitt fjärde OS, är försiktigt positiv:

– Vi har ju inte fått någon jättestor chans att få en kontinuitet i samlingar och mästerskap, men känslan är att det finns ett större engagemang. Det kändes ganska mycket mer som vi hade vår grej ute på kanten förut, nu är man mer involverad och engagerad i att verksamheten blir omhändertagen på ett bättre sätt, säger hon.

I efterdyningarna av strejken, och andra skandaler som skakade förbundet, fick dåvarande generalsekreteraren Tommy Boustedt lämna sin tjänst. Hans efterträdare Johan Stark har varit mer involverad.

– När han kom in så var han snabbt på plats och mötte upp oss på en samling och visade engagemang tidigt. Det sände väldigt bra signaler. Det är så lite som behövs för att man ska känna att man är med, tycker Emma Nordin.

TT: Så du känner att det var värt att ta striden?

– Absolut.

Nytt landslag

Nye förbundskaptenen Ulf Lundberg, som mästerskapsdebuterar, verkar också ha fått in en annan glädje i landslaget än tidigare. OS-kvalet i Luleå i november blev positivt, nu ska Damkronorna upp till bevis bland A-nationerna.

Det är till stora delar ett nytt landslag som har formats. Bara sju av spelarna har OS-erfarenhet och tio spelare återstår från VM-laget 2019.

– Jag tycker det finns en stor, bred mix av spelare. Många semi-unga tjejer, strax över 20, så det känns väldigt lovande för de kommande åren. Det kommer spelare underifrån och fyller på. Det är både bredd och spets, säger Nordin.

Samtidigt har truppen försvagats på grund av fyra positiva coronatest, så både stjärnmålvakten Sara Grahn, Luleå, och Nordins kedjekamrat i förstakedjan, Hanna Olsson, HV71, är kvar hemma.

Målet är ändå detsamma, att bli bland de tre bästa i gruppspelet och ta en kvartsfinalplats.

– Det ska vara fullt rimligt, säger Nordin.

"Det kändes ganska mycket mer som vi hade vår grej ute på kanten förut", säger Emma Nordin, här vid en pressträff i OS-byn i Peking.
"Det kändes ganska mycket mer som vi hade vår grej ute på kanten förut", säger Emma Nordin, här vid en pressträff i OS-byn i Peking.
Fakta: Damkronornas turbulenta år

Februari 2018: Damkronorna gör sitt sämsta OS-resultat genom tiderna och blir näst sist, sjua, i sydkoreanska Pyeongchang. Omstridde förbundskaptenen Leif Boork slutar efteråt.

April 2019: Damkronorna gör ett historiskt fiasko och åker ur A-gruppen i VM som första svenska ishockeylandslag genom tiderna. Förbundskaptenen Ylva Martinsen får fortsätta kontraktstiden ut, men ersätts våren 2020 av Ulf Lundberg, nuvarande förbundskapten.

Augusti 2019: Samtliga damspelare går ut i landslagsstrejk i protest mot dåliga villkor och allmänt ointresse från Svenska ishockeyförbundets ledning.

Oktober 2019: Strejken blåses av sedan spelarfacket Sico förhandlat fram ett nytt avtal som innebär bland annat att spelarna kompenseras för förlorad arbetsinkomst under landslagssamlingarna, får ett försäkringsskydd samt medaljbonus vid mästerskap.

Mars 2020: B-VM i Frankrike ställs in på grund av coronapandemin.

April 2020: Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt avgår, bland annat till följd av bråket mellan förbundet och damlandslaget.

November 2020: B-VM i Frankrike, som ska avgöras i april 2021, ställs in för andra året i rad på grund av coronapandemin.

November 2021: En efterlängtad framgång då Damkronorna kvalar in till OS i Peking efter tre raka segrar på hemmaplan.

Februari 2022: OS i Peking blir Damkronornas första mästerskap på nästan tre år.


Fakta: Damkronorna i OS

Sveriges matcher i gruppspelet:

3 februari: Sverige–Japan (9.40 svensk tid).

5 februari: Tjeckien (9.40).

7 februari: Kina (14.10).

8 februari: Danmark (14.10).

Kvartsfinalerna spelas den 11 och 12 februari, semifinalerna den 14:e, bronsmatch den 16:e och finalen den 17 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!