Revansch för Mattsson: "Lyckades idag"

Han hade varit bänkad i nästan månad. Men när det var seriefinal mot Rögle var det Johan Mattsson som blev matchhjälte. –Jag tvivlade aldrig, säger målvakten.

Max Friberg låg bakom Frölundas 1–1-mål. Arkivbild.

Ishockey2020-12-28 21:35

Johan Mattsson hade inte spelat SHL-hockey sedan den 1 december. Då föll Frölunda i Växjö med hela 8–0. Mattsson släppte in de tre första målen innan han blev utbytt.

I seriefinalen i Ängelholm fick han chansen på nytt, och den här gången slutade det med seger.

– Det var verkligen en revansch, kul att vi spelade bra och kul att jag fick göra en bra match, säger Mattsson efter matchen.

Men det hade kunnat börjat bättre.

Matchen var inte mer än två och en halvminut gammal innan han släppte in första målet.

Rögle saknade sin storstjärna i Dennis Everberg, men Adam Tambellini ersatte i förstakedjan och det var också han som öppnade målskyttet.

De sex senaste matcherna lagen emellan hade slutat med uddamålssegrar, och det stod tidigt klart att det skulle bli en jämn historia även denna gång.

Nytt rekord för Friberg

Rögle hade problem med att spela pucken ur egen zon, och med fyra minuter kvar av perioden såg Max Friberg till att lagen fick gå till pausvila med ett oavgjort resultat.

Målet var hans nionde för säsongen, och Friberg satte därmed nytt personligt rekord.

Frölundas 17-årige supertalang Simon Edvinsson gick miste om en plats i JVM-truppen. Mot Rögle skickade han in pucken framför mål och Nicklas Lasu styrde. Frölundas 2–1 i början av andra perioden innebar att serieledaren var i brygga och nu riskerade att förlora sin tredje raka hemmamatch.

Rögle forcerade för en kvittering, men mycket tack vare fina räddningar från Johan Mattsson, blev det inte fler mål för hemmalaget.

Istället fastställde Jesper Sellgren slutresultatet 3–1 med ett långskott i öppen kasse.

"Ville att se skulle lita på mig"

Tack vare resultatet gick Frölunda upp som serieledare och målvakten Johan Mattsson fick sin efterlängtade revansch.

– Jag ville spela lugnt och ge grabbarna en känsla av att de kunde lita på mig. Det var min gameplan och det tycker jag att jag lyckades med i dag. Efter att de (Rögle) hade gjort sitt ledningsmål skojade jag med vår målvaktstränare “Kribba” och sa “jag slog i alla fall Brynäs borta, då tog det bara sex sekunder”.

Rögles Adam Tambellini gjorde visserligen ett mål, men var också en av de som föll offer för Mattssons storspel.

– Det var en match som kunde gått hur som helst. Jag vet inte om vi spelar sämre nu än när vi hade tio raka hemmasegrar, vi gjorde en bra match men det ville sig inte, säger Tambellini.