RF:s uppmaning efter möte: lös hockeybråket

Riksidrottsförbundets besked till Svenska ishockeyförbundet är kort och koncist: Lös hockeybråket. "Nu gäller det att få i gång matcherna och lösa det akuta läget", säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Riksidrottsförbundets uppmaning till Svenska ishockeyförbundet: lös konflikten i hockeyettan. Arkivbild.

Riksidrottsförbundets uppmaning till Svenska ishockeyförbundet: lös konflikten i hockeyettan. Arkivbild.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2021-10-20 10:58

I ett möte mellan Riksidrottsförbundet och Svenska ishockeyförbundet på tisdagskvällen underströk RF också att det tidigare RIN-beslutet måste följas.

Det är en seger för Boden och Karlskrona, de två klubbarna i hockeyettan som inte vill ingå intresseorganisationen hockeyettan.

Svenska ishockeyförbundet har inskrivet i tävlingsbestämmelserna att alla klubbar i division 1 måste ingå i organisationen hockeyettan.

Boden har sökt utträde och fått rätt av Riksidrottsnämnden, RIN, som är svensk idrotts högsta beslutande organ. Det beslutet kom redan i våras då RIN slog fast att det bryter mot föreningsfriheten i Europakonventionen att tvinga in klubben i samarbetet.

– De måste förhålla sig till det beslutet, säger Björn Eriksson.

Eriksson är förvånad att konflikten har gått så långt:

– Ja, jag kan tycka att det är lite tragiskt att det har gjort det. Vi hoppas och tror att man kan komma i gång igen. Det blir bara förlorare om man fortsätter.

Konflikten bottnar i intresseorganisationen hockeyettans avtal med klubbarna och ATG kring intäkter för tv-sändning av matcher.

Boden och Karlskrona har valt att stå utanför det centrala avtalet då de själva vill ha rättigheterna till tv-sändningarna. De anser sig tjäna mer pengar själva än vad det centrala avtalet ger.

Övriga 38 klubbar har hotat med att inte spela bortamatcherna mot Boden och Karlskrona så länge klubbarna står utanför avtalet.

Tre matcher är hittills ospelade på grund av konflikten, Karlskronas hemmamatcher mot Mörrum och Vimmerby och Bodens hemmamöte med Örnsköldsvik. Enligt NSD har Kalix också tagit beslutet att inte spela bortamatchen mot Boden i morgon kväll.

Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd ska ta beslut om de ospelade matcherna. Enligt förbundets seriebestämmelser kan ett lag som uteblir från match dömas som förlorare med 0–5, men även andra bestraffningar kan förekomma, som uteslutning ur serien. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!