Rivstart för Finland i JVM

Finland tryckte gasen i botten direkt i junior-VM i ishockey i Edmonton och vann premiären mot Tyskland med 5–3. I Sveriges grupp B besegrade Ryssland USA med samma siffror.

Finskt jubel efter Mikael Pyyhtiäs 3–0-mål mot Tyskland i lagens JVM-premiär.

Ishockey2020-12-26 02:45

Florida-draftade Anton Lundell prickade efter knappt fyra minuter in 1–0 för Finland och hans lagkamrater Aku Räty och Mikael Pyyhtiä såg sedan till att Juniorlejonen ledde med 3–0 mot Tyskland i inledningen av andra perioden.

Tyskland tvingades enligt Edmonton Star ställa upp utan nio ordinarie spelare och hade bara 14 utespelare till sitt förfogande. Trots det arbetade laget sig in i matchen, men kunde aldrig på allvar hota de finska favoriterna.

Under tidig morgon, svensk tid, möttes Sveriges på papperet tuffaste motståndare i gruppspelet – Ryssland och USA.

Den matchen var inledningsvis desto jämnare, men när det ryska laget kom ut efter första periodvilan hade de hittat extra energi och trummade på. 1–1 blev 4–1 halvvägs in i perioden och efter det kunde laget i stort kontrollera skeendet på isen.

USA bytte ut målvakten Spencer Knight mot Dustin Wolf, som spikade igen kassen men två reduceringar framåt räckte inte – i slutminuten avgjorde Ryssland med ett mål i tom bur.

Hela turneringen inleddes med en målsnål uppgörelse då Slovakien på juldagen besegrade Schweiz med 1–0 efter ett sent avgörande.

Sverige inleder JVM med match mot Tjeckien klockan 20 på annandagskvällen.