Rögle jagar seriesegern: "Är jätteviktigt"

Rögle behåller greppet om en historisk första serieseger. Ängelholmsklubben vann Skånederbyt borta mot Malmö. –Vi går stenhårt för det, säger Röglemålvakten Calle Clang efter 3–1-segern.

Rögles målvakt Calle Clang och hans lagkamrater vann Skånederbyt borta mot Malmö med 3–1.

Rögles målvakt Calle Clang och hans lagkamrater vann Skånederbyt borta mot Malmö med 3–1.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2022-03-17 21:21

I fjol nådde Rögle sin första SM-final (1–4-förlust i matcher mot Växjö) och nyligen plockade Ängelholmsklubben hem sin första stora titel när det blev seger i finalen av Champions Hockey League.

Nu kan Rögle vara på väg att bocka av nästa historiska framgång – första seriesegern i SHL. Efter 3–1 i Skånederbyt borta mot Malmö är Rögle fortsatt tre poäng före tabelltvåan Luleå, som har en match mer spelad.

– Det är jätteviktigt. Dels för att det skulle vara historiskt för Rögle som förening, men framför allt för slutspelet. Att ha hemmafördel i alla rundor är ju jätteviktigt, så vi går stenhårt för det, säger Calle Clang.

"Fantastiskt kul"

Rögle har tre matcher kvar på schemat och närmast väntar ett returmöte med Malmö hemma i Ängelholm på lördag. Då hoppas Calle Clang på en repris – första Skånederbyt i karriären slutade ju med en trepoängare.

– Det var fantastiskt kul att få spela mitt första Skånederby med den här fantastiska publiken, säger 19-åringen.

Clang stod även senast borta mot Färjestad och höll då nollan när Rögle vann med 3–0. Nu räddade han 34 av 35 Malmöskott.

– Det var stabilt. Precis som mot Färjestad i tisdags tycker jag att vi spelade ett fantastiskt bra försvarsspel. Det blir betydligt enklare att spela som målvakt när vi spelar som vi gör i dag, säger Calle Clang.

Att Rögle har tagit över den skånska hockeytronen från Malmö – svenska mästare 1992 och 1994 – har varit ett faktum i några säsonger nu.

Oavsett tabellplaceringar blir dock alltid Skånederbyna jämna matcher och denna gång var det Rögles spetskompetens som avgjorde.

Kanadensaren Adam Tambellini gjorde i förra matchen comeback efter en sju matcher lång skadefrånvaro. Det firade han med två mål borta mot Färjestad (3–0) och mot Malmö blev det två nya fullträffar för 27-åringen. Tambellini är nu uppe i 22 fullträffar på 35 SHL-matcher den här säsongen.

– Det är en klasspelare. När han får sina lägen är han otroligt klinisk och det har han visat under hela säsongen, men framför allt de här två senaste matcherna. Han har ju fyra lägen och gör fyra mål, han är fantastiskt viktig för oss, säger Clang.

Hög puls

Malmö fick in en reducering i den tredje perioden, men Rögle kunde stå emot när hemmalaget tog ut målvakten Daniel Marmenlind i slutskedet.

– Pulsen var rätt hög där. Det handlade mest om att överleva, men vi redde ut det på ett bra sätt, säger Clang, som fick se Oskar Stål-Lyrenäs sätta 3–1 i tom kasse i slutet.

Trots att det blev förlust kunde Malmö jubla över att SHL-kontraktet för nästa säsong definitivt säkrades och hoppet om att nå åttondelsfinalen lever. Med två matcher kvar att spela har Malmö tre poäng upp till tian Brynäs och fyra poäng till nian Oskarshamn, som har en match mindre spelad än konkurrenterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!