Diskussionen om huruvida SHL ska släppa spelare till OS i Peking – sedan NHL hoppat av turneringen – tog fart efter det att Frölundas tränare Roger Rönnberg ifrågasatte det.
Men utspelet handlade inte om att han vill stoppa sina spelare, betonar Rönnberg efter lördagens match mot Örebro.
– Jag vill skapa en debatt. Jag tycker inte att det är spelare eller coacher som ska stoppa någon till ett OS. Så ska det inte fungera. Det är ligan, SHL, som jag tycker bör ta en jätteordentlig fundering om det, av många skäl, är klokt att skicka i väg spelare till Kina mitt i en brinnande pandemi, säger Rönnberg.
– Dels för att vi kan få tillbaka sjuka spelare, det är för deras säkerhet. Men också för ligans kvalitet.
Bundet till avtal
SHL är bundet till ett avtal med Svenska ishockeyförbundet, där man går med på att släppa spelare till landslagsuppdrag. Men det finns även viktiga inofficiella avtal, säger Rönnberg – gentemot fans som köper säsongskort och tv-abonnemang.
– Ska vi skicka spelare till ett OS med risken att de också blir sjuka och snuva våra fans och våra sponsorer som har tecknade avtal med våra föreningar? Ska vi snuva dem på en bra säsongsavslutning? Då tycker inte jag att ligan tar sitt ansvar.
Andra SHL-tränare tycks dela Roger Rönnbergs syn på saken, men har inte heller några planer på att stoppa några OS-resor.
– Det går inte att blunda för att alla vill representera landslaget. Vi pratar om världens största idrottsevent. Jag tror alla vill åka och spela, det är tävlingskillar vi pratar om. Att försöka övertala individen att göra det ena eller andra tycker jag blir fel. De måste få fatta beslutet själva, säger Färjestads Johan Pennerborn.
– Vi vill gärna ha våra spelare tillgängliga för att kunna hävda oss, men samtidigt är det OS vi pratar om och att få representera sitt land i den turneringen är något som alla hockeyspelare drömmer om. Som tränare kan jag inte stoppa dem, utan stöttar besluten som spelarna tar, säger Rögles Cam Abbott.
Kanske enda chansen
Lyssnar man på spelarna är det givet att en OS-uttagning är mycket svårt att tacka nej till. För vissa, som Örebros lettländare Rodrigo Abols, växer inte sådana möjligheter på träd.
– Det är mitt livs chans. Jag förstår hur klubbarna ser på det, det är en risk. Men för ett land som Lettland är det ingen garanti att vi kommer att kvalificera oss till varje OS. Den här gången har vi kvalat in, och OS är OS. Jag skulle vilja åka om jag tas ut, säger Abols.
Frölundas Michael Spacek, aktuell för spel i det tjeckiska OS-laget:
– Det är klart att jag vill åka. Om jag blir uttagen vill jag åka. Om jag blir uttagen får vi sätta oss ner och prata, säger Spacek.
"Inte deras beslut"
Inte heller de svenska spelarna verkar ha några tankar på att nobba OS, pandemin till trots.
– Det hade varit fantastiskt kul att få spela OS, det är en dröm att få representera sitt land och speciellt i OS så klart, säger Rögles Anton Bengtsson.
För Roger Rönnbergs del är dialogen med spelarna glasklar. Han vet att Frölundaspelare som Max Friberg och Christian Folin, båda aktuella för Tre Kronors trupp, vill spela OS. Och de ska inte behöva tacka nej till en sådan chans, säger Rönnberg.
– Jag vill inte att de ska tvingas tacka nej, det är inte deras beslut. Det är stort att bli uttagen till ett OS som spelare och jag kommer alltid att backa mina spelare om de ska åka till ett OS. Men jag tycker det är olyckligt att inte ligan kliver in och tar ansvar, säger Roger Rönnberg.