Rysare när VH föll på straffar

Nä. Vimmerby lyckades inte säkra en plats i Allettan mot Tranås. TAIF vann på straffar sedan unge Lukas Isaksson satt den avgörande straffen. Tungt för VH, som var det bättre laget i derbyt. Efter full tid stod det 2-2. – Tråkigt att vi inte vann. Jag tycker att vi är det bättre laget och för spelet större delen av matchen, säger VH-tränaren Tobias Jahr

Jobbig förlust. Petter Runesson deppar efter derbyförlusten.

Ishockey2017-12-09 17:52

Dramatiskt, tätt och rafflande.

Självklart blev det så, när Tranås och Vimmerby gjorde  upp i en het derbybatalj i Stiga Arena, särskilt när så mycket stod på spel.

Som ni säkert visste innan, så räckte det med seger för att VH skulle säkra en biljett i Allettan.

Vimmerbykom ut starkt i den första perioden och fick tryck direkt mot ett passivt och till synes ängsligt Tranås. VH var klart bättre första 20 minuterna - och  fick till slut också rättvis utdelning. Efter flera öppna lägen genom bland annat Sebastian Åkesson, Dennis Fröland och Hampus Harlestam (skott i stolpen), kunde Fredrik Asplund frälsa de gulsvarta via ett slagskott. Målet kom efter 16 minuter  i powerplay.

– En bra period av oss. Vi fick bra fart på spelet, sa tränaren Morgan Persson.

1-0 var däremot i klart underkant.

– Det håller inte att bränna så många frilägen som vi gör.

I mittperioden var det ett annat TAIF vi fick se. Hemmalaget var mycket aggressivare och hade en helt annan energi.

Kvitteringen låg i luften - och den kom också när Ivar Arnesson tryckte in 1-1. Vimmerby ruskade av sig den tuffa starten och fick grepp om spelet igen. Hampus Harlestam kunde ge VH ledningen på nytt efter fint förarbete av Jesper Kokkonen. Samme Kokkonen var nära att utöka till 1-3 efter ett friläge, men då stod TAIF-målvakten Hampus Alexandersson i vägen. Istället kom 2-2. Kristoffer Backman, förra säsongen i Vimmerby (!), avslutade distinkt med ett skott i bortre krysset.

Sista perioden blev mest ett ställningskrig, där ändå VH skapade de hetaste chanserna. Fredrik Asplund hade ett jätteläge, precis som Sebastian Åkesson. Ingen av dem lyckades näta. Tranås hade stora problem att komma till målchanser, förutom i slutet då Ted Nilsson hade ett jätteläge att avgöra i full tid, men inget mål där.

Derbyt gick till förlängning och senare straffar. I förlängningen skapade VH mest och hade ännu ett friläge (Jesper Kokkonen), som inte resulterade.

I straffläggningen fick Vimmerby en perfekt start då Sebastian Åkesson satte första straffen - och TAIF missade. Ändå var det Tranås som avgick med segern, då Lukas Isaksson fixade 3-2.

- Kul för honom att få avgöra. Han har haft en hjärnskakning, var tillbaka nu, men gjorde inte ett enda byte i matchen, säger TAIF-tränaren Charles Franzén.

- Men vi gav Lukas chansen i straffläggningen. Han brukar vara kylig i dom lägena.

VH-tränarna var förstås besvikna efteråt, men kunde ändå glädja sig åt en poäng.

- Just nu är vi självklart besvikna, men när vi vaknar upp i morgon kommer vi ändå vara glada för den där poängen. Den kan bli viktig, säger Tobias Jahr.

Nu återstår en omgång. VH (41 poäng) tar emot Halmstad och säkrar en plats i Allettan via seger. Förlust kan också innebära topp-fem, om Dalen (40 poäng) eller Tranås (39 poäng) förlorar.

Bäst betyg i ett bra VH går till Anton Schou, Hampus Harlestam och Sebastian Åkesson.

Matchfakta: Tranås-Vimmerby: 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 1-0),

Första perioden: 0-1 (16.52) Fredrik Asplund (Pelle Ström, Jesper Kokkonen), spel 5/4.

Andra perioden: 1-1 (22.46) Ivar Aronsson (Max Rapp, Jesper Nordin), 1-2 (28.33) Hampus Harlestam (Jesper Kokkonen), 2-2 (32.12) Kristoffer Backman (Victor Jigmalm, Filip Pettersson))

Straffar:3-2:  Lukas Isaksson

Utvisningar TAIF: 3x2, VH: 4x2.

Skott: 9-11, 9-8, 9-9.