Ryske stjärnan åter – men får han spela i OS?

Först covidpositiv – sedan covidnegativ. Det har svängt snabbt kring den ryske ishockeystjärnan Artiom Anisimov de senaste dagarna. Frågan är emellertid om han kommer kunna spela OS för det ryska laget i Peking, trots allt.

Artiom Anisimov, här i Ottawas tröja. Arkivbild.

Artiom Anisimov, här i Ottawas tröja. Arkivbild.

Foto: Larry MacDougal/AP/TT

Ishockey2022-01-27 16:12

Sent på onsdagskvällen meddelade det ryska förbundet i ett uttalande till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass, att Artiom Anisimov hade testat positivt för covid-19. Därför skulle han bli ersatt av Vladimir Tkatjov i den ryska 25-mannatruppen och istället bli placerad i den så kallade taxitruppen.

Men nu, mindre än ett dygn senare, låter det annorlunda. Förbundet meddelar att storstjärnan Anisimov har lämnat sin karantän efter att ha testat negativt för covid-19, och att han därmed har kunnat återansluta till landslagets uppladdning.

Fem negativa test

"Artiom Anisimov har lämnat ett negativt test och har suttit i karantän den tid som krävs på Novogorsk (träningsanläggningen) och har återanslutit till laget i dag", säger det ryska lagets team manager Ilja Kovaltjuk till förbundets webbplats.

Det finns ingen information om när Anisimov testade positivt eller hur lång tid han satt i karantän. Personer som nyligen har varit smittade av covid-19 måste lämna fem negativa test för att släppas in i Kina för OS. Så det sista ordet är kanske inte sagt när det handlar om Anisimov.

Välmeriterad

33-årigen är den klart mest NHL-meriterade spelaren i det ryska laget med 376 poäng på 771 grundseriematcher för New York Rangers, Columbus, Chicago och Ottawa under de 13 säsonger han spelat i Nordamerika. Den här säsongen spelar han i Lokomotiv Jaroslavl i KHL där han har noterats för 19 poäng på 27 matcher. På meritlistan finns även ett guld, två silver och ett brons i VM.

Det ryska laget är regerande mästare i OS efter att tagit guld i Pyeongchang för fyra år sedan.

Fakta: Så spelas OS-hockeyn

Tolv lag deltar i herrarnas OS-turnering och delas in i tre fyrlagsgrupper. Gruppvinnarna och den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal medan resterande lag går vidare till kvartsfinalkval.

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: Ryska laget, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!