Ryssland slog Tre Kronor – efter straffrysare

Tre Kronor har fått en tung start på Channel One Cup. Ryssland vann öppningsmatchen med 4–3 efter en straffrysare. –Straffar... Det är lotteri, säger debutanten och målskytten Pontus Åberg.

Andrej Kuzmenko avgjorde mot Tre Kronor.

Ishockey2020-12-17 20:20

Tre Kronor fick nöja sig med en poäng från mötet med Ryssland i Moskva, men enligt förbundskapten Johan Garpenlöv borde det ha blivit fler.

– Jag är nöjd med matchen men inte att vi förlorar. Om vi tittar och förhåller oss till spelet tycker jag att vi är bättre, sett under spelet. Men det handlar om att göra fler mål än motståndarna och det gör vi inte i dag, säger han.

Tre Kronor inledde matchen skakigt och blev hårt tillbakapressade av Ryssland. Men tack vare storspel från målvakten Magnus Hellberg var ställningen 0–0 efter den första perioden.

Debutanten nätade

Därefter ryckte det svenska laget upp sig rejält. Den andra perioden var bara fyra minuter gammal när landslagsdebutanten Pontus Åberg stod rätt och styrde in Klas Dahlbecks skott – med ryggen.

– Jag vet på ett ungefär hur det gick till, men de (målen) räknas också, säger Åberg och berättar om känslorna efter debuten.

– Det är något som man kämpar för och vill göra, att ha chansen att spela för landslaget. Det var ingen tvekan egentligen.

Ryssland kom tillbaka och kvitterade efter ett tjusigt anfall där Andrej Kuzmenko var sist på pucken.

Kuzmenko avgjorde

Sverige återtog ledningen genom Emil Pettersson, men tack vare Nikita Soshnikov kunde ryssarna hämta sig ännu en gång. Vadim Shipachyov fullbordade vändningen när han skickade in 3–2-målet i powerplay.

Med fem minuter kvar av den sista perioden utjämnade Örebros Emil Larsson och tog matchen till förlängning.

Där var det ingen av lagen som lyckades skapa några målchanser, vilket banade väg för en straffrysare.

Ryssland knep till sist bonuspoängen efter att Andrej Kuzmenko satt dit den avgörande straffen.

Fakta: Så fortsätter Channel One Cup

Lördag: Finland–Sverige (9.00), Ryssland–Tjeckien (13.30). Söndag: Tjeckien–Sverige (9.00), Ryssland–Finland (13.30).