Ryssland spräckte svenska sviten efter rysare

14 år utan en gruppspelsförlust. Men mot Ryssland tog det till sist stopp. Sverige föll med 3–4 efter en förlängningsrysare. –Det spelar ingen roll, vi är här för att vinna guld, säger lagkapten Philip Broberg.

Ryssland vann JVM-matchen mot Sverige med 4–3.

Ishockey2020-12-31 06:30

Juniorkronorna hade inte förlorat en gruppspelsmatch i Junior-VM i ishockey sedan nyårsafton 2006 då man föll mot USA med 2–3 efter förlängning.

Men efter 3–4-förlusten mot Ryssland är den 54 matcher långa sviten bruten.

– Det var tajt matchen igenom. Vi började svagt, men steppade upp rejält och är det bättre laget. Men vi får jaga efter varje mål. Det är synd att vi tappar på övertid, jag tycker att vi förtjänade en vinst efter allt krigande, säger Jesper Wallstedt som vaktade kassen när Hugo Alnefelt vilades.

Samtidigt var lagkapten Philip Broberg tillbaka i laguppställningen efter att ha missat senaste matchen på grund av skadekänning.

Matchen mot Ryssland var Sveriges, på papperet, tuffaste i turneringen så här långt och de rödklädda rivstartade direkt. Rodion Amirov prickade in ledningsmålet redan efter 37 sekunder, men målet dömdes bort efter att videogranskningen visat hur Vasili Podkolzin tryckt bort Jesper Wallstedt i ett tidigare skede.

"Spelar äckligt och fult"

Den ryska anstormningen fortsatte och till slut kom utdelningen i form av Jegor Afanasievs 1–0-mål.

Det var inte mycket som talade för en kvittering, men med fem minuter kvar kom den. Noel Gunler hittade fram till Arvid Costmar som i sin tur kunde sätta dit 1–1 med en backhand från nära håll.

Ryssland skulle ändå få med sig ett ledningsmål från den första perioden efter ett vackert anfall där Rodion Amirov revanscherade sig. Sedan firade han med att själv godkänna målet.

Den andra perioden präglades av gliringar och tjuvnyp – men innehöll också en scenförändring där Sverige tog allt mer plats.

– Man märker att de börjar spela fult och äckligt nu, vi känner att vi har bra fart och hugg på dem, sade Alexander Holtz till SVT.

Förlängning

När fyra minuter återstod av den andra perioden kunde Holtz sätta dit kvitteringen genom att valla in pucken via målvakt Askarovs rygg. Målet var hans första i turneringen.

Sverige inledde den den tredje perioden i samma takt, men Ryssland studsade tillbaka och återtog ledningen efter att Kirill Kirsanov fått på en riktig drömträff.

Juniorkronorna gjorde sitt bästa för att hålla liv i sviten och med en minut kvar klev succéspelaren Noel Gunler fram och prickade in kvitteringen, vilket tog matchen till en förlängning.

Där var det Ryssland som gick ut hårdast och knep extrapoängen.

– Det är en tuff och jämn match. Vi vill vinna varenda match vi ställer upp i, men vi kommer tillbaka och tar det till övertid. Kommande matcher ska vi se till att dra det längsta strået, säger förbundskapten Joel Rönnmark.