Så vill Horsky få fart på Hästens juniorverksamhet

Han är ny på jobbet som boss över Vita Hästens juniorverksamhet. Det finns de som ser Phil Horsky som en potentiell blivande tränare för Vita Hästens A-lag. "Jag har absolut inga tankar om att sätta press på nån annan tränare här", säger Horsky.

Phil Horsky behövde en ny utmaning och den har han funnit i Norrköping.

Phil Horsky behövde en ny utmaning och den har han funnit i Norrköping.

Foto: Kenny Wiis

Ishockey2021-08-30 20:30

Österrikaren kritade på ett tvåårskontrakt och kommer närmast från tre framgångsrika år med Vimmerby i Hockeyettan. Dessförrinnan har han huserat i Örebros J20 och i olika ledarroller i Vienna Capitals, både på senior- och juniorsidan.

– Det finns olika faktorer till att jag valde Vita Hästen. Jag började min karriär som sportchef och byggt upp en verksamhet i Wien med akademin där. Jag var hela tiden mellan juniorhockey och proffshockey och tycker om båda. Jag gillar att vara i hetluften där man måste vinna varje match, jag gillar även att bygga nånting, att utveckla. Inte bara individer, även organisationer, säger Phil Horsky och fortsätter:

– Och ärligt talat. Jag kollade också i början på nånting annat (än Vita Hästen). Jag fick några förfrågningar om jobb som assisterande tränare högre upp. Men jag ville ha lite mer ansvar. Jag tyckte att det var dags att göra nåt annat – för min utveckling också. Allt jag hörde om Vita Hästen – möjligheterna och hockeykulturen – kommer att passa mig jättebra.

undefined
Phil Horsky hade tre fina år i Vimmerby, men ville åt något nytt.

Det räcker att samtala med Phil Horsky i bara några minuter för att inse att han besitter ett stort driv.

– Jag älskar att se hela bilden. Att vara lite visionär. Att se inte bara två år framåt, utan fem och tio år framåt. Hur det kommer att bli här. Det motiverar mig och är varför jag valde att ta det här jobbet, säger Horsky som behärskar det svenska språket bra.

Hur har din första tid i Hästen varit?

– Känslan jag har fått här, från Dan (Björkman), styrelsen, folk runt omkring och A-lagscoacherna – det här är ett bra ställe där man vill någonstans. Man är medveten om att allt inte är perfekt, men man jobbar hårt. Jag tycker att attityden och viljan att bygga nånting stort här finns.

Hur viktigt är det för en allsvensk klubb att kunna lyfta upp, säg två spelare från J20-laget till A-laget varje år?

– Jätteviktigt. Inte bara för A-laget, utan också för hela Norrköping att vi har en verksamhet som utvecklar killar och att man kan ta steget härifrån också. Kollar du på faciliteterna här, det finns inga ursäkter, vi har allt.

Phil Horsky betonar att det är en resa som har påbörjats, att det kommer ta sin tid att skörda frukterna och ett visst mått av tålamod krävs. Han gillar det han har sett av den nya kullen som har anslutit till J18-laget där Magnus Blårand är tränare.

– Det finns något som jag brukar kalla "compete level". Där du tävlar hela tiden, varje individ, på isen och på gymmet. Det måste bli bättre för att bli en topporganisation. Nu är vi i processen att förklara för grabbarna att när du tror att du tävlar hårt, så är du inte i närheten av vad du kan vara. Det är kultur och tar tid.

2 oktober gör Phil Horsky sin första match som J20-tränare i Vita Hästen. Detta då Tingsryd kommer till Himmelstalundshallen. Hästen huserar i Regional Syd som är serien under J20 Nationell som är juniorernas motsvarighet till SHL.

– Det är absolut inte omöjligt att gå upp till Nationell i framtiden. Jag tycker inte att det är så stor skillnad mellan serierna. Jag var ju i Nationell (dåvarande superelit, med Örebro 2015-2017). Vi i Hästen ska inte påverkas av i vilken serie vi spelar. När jag jämför oss med några andra klubbar i Nationell, så är vi på samma nivå vad gäller kunskap, kvalitet, driv. Vi är kanske bättre än många klubbar i högsta serien. Det är klart att vi vill gå upp, men vi måste ha andra mål också. Som till exempel att varje år få fram två-tre killar som kan spela A-lagshockey utan snack. Det går även om du spelar i Regional, säger Phil Horsky.

Är jobbet som A-lagstränare i Hästen intressant?

– Nån gång vore det absolut kul att vara tränare i allsvenskan. Det vill jag vara ärlig och säga. Men jag lovade också grabbarna att vara här och ha helt fokus på juniororganisationen och det är mitt jobb här. Jag vill inte vara en J20-coach som bara kikar uppåt, jag vill ha mitt fulla fokus på J20. Jag har absolut inga tankar om att sätta press på nån annan tränare här, det är inte min intention. När vi pratar om detta vill jag också påstå att när jag sitter i samma kontor som dom, jag måste ge mycket cred till Tony, "Micke" och "Grizzly". De gör ett fantastiskt bra jobb här. Det dagliga arbetet de gör är riktigt bra. Det blir spännande att se hur deras säsong blir i allsvenskan.

Phil Horsky tillsammans med Tommy Samuelsson (nu i HV71) 2013 i Vienna Capitals.
Phil Horsky tillsammans med Tommy Samuelsson (nu i HV71) 2013 i Vienna Capitals.
Om krav på juniorer

– Kravbild och kultur hänger ofta ihop. Det finns saker man kan förhandla om och saker man inte kan förhandla om, som är standard här. Vi vill höja standarden ännu mer. Nu är vi där vi är och kravbilden får inte vara för hög, samtidigt som möjligheten att utveckla den ska finnas. Det får ta sin tid. Vi ska ha roligt också och vill att spelare ska söka sig hit för att de känner att man får en chans att gå hela vägen i Norrköping.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!