SÄ gÄr hockeyförbundet vidare i tvisten

Konflikten i hockeyettan har försatt Svenska ishockeyförbundet i ett moment 22-liknande tillstÄnd. DÀrför ska nu sjÀlva grundfrÄgan, om klubbar har rÀtt att stÄ utanför ligaorganisationer, utredas av externa jurister.

Vimmerby Hockey var en av klubbarna i den södra serien som inte ville spela bortamatchen mot Karlskrona HK.

Vimmerby Hockey var en av klubbarna i den södra serien som inte ville spela bortamatchen mot Karlskrona HK.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2021-10-22 14:15

Det började med att Boden ville stĂ„ utanför hockeyettans centrala avtal om tv-sĂ€ndningar eftersom man ansĂ„g sig fĂ„ in mer pengar genom att sĂ€nda hemmamatcherna sjĂ€lva. 

Klubben tog i vĂ„ras Ă€rendet till RiksidrottsnĂ€mnden (Rin), för att fĂ„ dispens för att kunna stĂ„ utanför ligaorganisationen. Men Rin svarade inte bara ja eller nej pĂ„ frĂ„gan utan anmodade ishockeyförbundet att Ă€ndra i sina tĂ€vlingsbestĂ€mmelser om att alla klubbar mĂ„ste tillhöra en ligaorganisation. 

Rins beslut gĂ„r inte att överklaga. Men hockeyförbundet anser inte att man kan Ă€ndra tĂ€vlingsbestĂ€mmelserna som medlemmarna fattat beslut om. 

– DĂ€rför Ă€r vi rĂ€tt sĂ„ frĂ„gande till att Rin ger sig in i vĂ„rt regelverk och kommer till de hĂ€r slutsatserna som vi tycker Ă€r ganska tveksamma. DĂ„ har vi kommit fram till att vi behöver göra en utredning för att förstĂ„ och fĂ„ en oberoende juridisk bedömning av frĂ„gan för den Ă€r sĂ„ viktig för oss, sĂ€ger Larsson. 

Larsson sĂ€ger att de enda som kan Ă€ndra förbundets tĂ€vlingsbestĂ€mmelser Ă€r Riksidrottsstyrelsen, men vid tisdagens möte med Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sade RF-basen att man inte tĂ€nker pĂ„kalla att bestĂ€mmelsen ska Ă€ndras. 

DĂ€rmed Ă€r frĂ„gan i ett lĂ„st moment 22-lĂ€ge. Hockeyförbundet hoppas att den juridiska utredningen ska ge dem vĂ€gledning till hur man ska gĂ„ vidare. 

– Vi vill fĂ„ en helhet av lĂ€get. Sen kan det mycket vĂ€l vara sĂ„ att nĂ€r den Ă€r gjord, och Ă€ven om vi har en vĂ€l fungerande ligamodell som vi lagt fast till 2030, att det finns nĂ„gra delar som vi behöver skruva pĂ„ eller justera, göra vissa uppdateringar, det ska man vara ödmjuk och sĂ€ga, sĂ€ger Larsson.

– Men det vill inte vi börja göra och föreslĂ„ för vĂ„r rörelse innan vi har en ordentlig oberoende utredning. Och sen behöver vi processa sĂ„na frĂ„gor i vĂ„r rörelse. Vi Ă€r noggranna med att de hĂ€r större principfrĂ„gorna som ligamodeller, seriesystem och sĂ„nt processas och beslutas i vĂ„r demokratiska ordning av vĂ„ra medlemmar.

Larsson vill inte sÀga nÄgot om vad som kan tÀnkas komma att justeras eller skruvas pÄ.

– Det Ă€r för tidigt att sĂ€ga. Nu gör vi den oberoende juridiska utredningen och fĂ„r se vad den ger. Framkommer det saker som gĂ„r att förbĂ€ttra Ă€r vi givetvis ödmjuka inför det. (TT)

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!