Så går hockeyförbundet vidare i tvisten

Konflikten i hockeyettan har försatt Svenska ishockeyförbundet i ett moment 22-liknande tillstånd. Därför ska nu grundfrågan, om klubbar har rätt att stå utanför ligaorganisationer, utredas av externa jurister.
–Vi behöver få en oberoende juridisk bedömning av frågan för den är så viktig för oss, säger ordföranden Anders Larsson.

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ishockey2021-10-21 15:55

Det började med att Boden ville stå utanför hockeyettans centrala avtal om tv-sändningar eftersom man ansåg sig få in mer pengar genom att sända hemmamatcherna själva.

Klubben tog i våras ärendet till Riksidrottsnämnden (Rin), för att få dispens för att kunna stå utanför ligaorganisationen. Men Rin svarade inte bara ja eller nej på frågan utan anmodade ishockeyförbundet att ändra i sina tävlingsbestämmelser om att alla klubbar måste tillhöra en ligaorganisation.

Tveksamma slutsatser

Rins beslut går inte att överklaga. Men hockeyförbundet anser inte att man kan ändra tävlingsbestämmelserna som medlemmarna fattat beslut om.

– Därför är vi rätt så frågande till att Rin ger sig in i vårt regelverk och kommer till de här slutsatserna som vi tycker är ganska tveksamma. Då har vi kommit fram till att vi behöver göra en utredning för att förstå och få en oberoende juridisk bedömning av frågan för den är så viktig för oss, säger Larsson.

Larsson säger att de enda som kan ändra förbundets tävlingsbestämmelser är Riksidrottsstyrelsen, men vid tisdagens möte med Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sade RF-basen att man inte tänker påkalla att bestämmelsen ska ändras.

"Behöver skruva på"

Därmed är frågan i ett låst moment 22-läge. Hockeyförbundet hoppas att den juridiska utredningen ska ge dem vägledning till hur man ska gå vidare.

– Vi vill få en helhet av läget. Sen kan det mycket väl vara så att när den är gjord, och även om vi har en väl fungerande ligamodell som vi lagt fast till 2030, att det finns några delar som vi behöver skruva på eller justera, göra vissa uppdateringar, det ska man vara ödmjuk och säga, säger Larsson.

– Men det vill inte vi börja göra och föreslå för vår rörelse innan vi har en ordentlig oberoende utredning. Och sen behöver vi processa såna frågor i vår rörelse. Vi är noggranna med att de här större principfrågorna som ligamodeller, seriesystem och sånt processas och beslutas i vår demokratiska ordning av våra medlemmar.

Måste följa Rin-beslut

Larsson vill inte säga något om vad som kan tänkas komma att justeras eller skruvas på.

– Det är för tidigt att säga. Nu gör vi den oberoende juridiska utredningen och får se vad den ger. Framkommer det saker som går att förbättra är vi givetvis ödmjuka inför det.

Det som Svenska ishockeyförbundet trots allt måste förhålla sig till är att man måste följa Rins beslut, det har RF-basen Björn Eriksson varit tydlig med. Det vill säga, hockeyförbundet måste på något sätt göra så att Boden och andra klubbar kan spela vidare i hockeyettan utan att behöva vara medlem i ligaorganisationen om de inte vill det.

– Det är viktigt nu, när vi är mitt uppe i höstsäsongen, att vi inte gör frågan för dramatisk. Men inför kommande säsonger är den väldigt viktig, det är en viktig hörnsten, säger Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!