Så gick det för andra svenska toppval i draften

Svenske supertalangen Leo Carlsson valdes av Anaheim som nummer två i nattens NHL-draft. 18-åringen är blott den sjunde svensk att gå som topp tre. Så här gick de för de andra.

Bröderna Sedin valdes högt i NHL-draften 1999. Arkivbild.

Bröderna Sedin valdes högt i NHL-draften 1999. Arkivbild.

Foto: Jim Rogash/AP/TT

Ishockey2023-06-29 05:50

+ Mats Sundin, etta, Quebec, 1989

"Sudden" är en av Sveriges och Tre Kronors främste genom tiderna. Efter fyra framgångsrika säsonger i Quebec trejdade Toronto Maple Leafs till sig svensken 1994. Där skulle han bli kvar länge.

Sundin stod för 420 mål, 567 assist och totalt 987 poäng under sin tid i Maple Leafs. 2008 lämnade han klubbens om en av deras största för en avslutande säsong i Vancouver. I dag hänger Sundins tröja nummer 13 i taket i Toronto.

+ Daniel och Henrik Sedin, tvåa och trea, Vancouver, 1999

Vancouver var fast bestämda att säkra båda tvillingarna Sedin i 1999 års draft. Efter lite trejdande blev det precis så. Det har man inte haft anledning att ångra.

"Sedinarna" tillbringade hela sina NHL-karriärer i Canucks där bröderna blev kvar ända till 2018. Då hade Daniel hunnit med 1 041 poäng medan Henrik var snäppet vassare med sina 1 070. Daniels tröja 22 och Henriks 33 är båda pensionerade.

+ Victor Hedman, tvåa, Tampa Bay, 2009

Den 198 centimeter långe Hedman gick som andraval när Tampa Bay valde 2009. Och där har han blivit kvar. Inte så konstigt med tanke på framgångarna.

Hittills har Hedman hunnit med att vinna Stanley Cup två gånger och Norris Trophy som ligans bäste back en gång. Hedman är i dag assisterande kapten i klubben och har gjort 652 poäng på 974 matcher.

+ Gabriel Landeskog, tvåa, Colorado, 2011

Colorado nöp stockholmaren i draften sedan Edmonton först valt Ryan Nugent-Hopkins. Och visst får man ändå säga att Denverklubben prickade rätt. Landeskog har noterats för 571 poäng på 738 matcher.

Trots stora skadeproblem fick Landeskog som lagkapten lyfta Stanley Cup 2022. Men tyvärr har inte skadorna lättat på sistone. Den gångna säsongen var över redan i oktober och redan nu står det klart att han missar den kommande. Orkar han komma tillbaka?

+ Rasmus Dahlin, etta, Buffalo, 2018

Vårt senaste blågula namn på topp tre var den första sedan Mats Sundin att gå som etta. Fem år har hunnit gå sedan Sabres valde den numera 23-årige Dahlin först av alla.

Efter en utmärkt första säsong blev han nominerad till årets rookie, men sedan har det gått tyngre i takt med att Buffalo gått uselt – klubben har satt nytt NHL-rekord för antal missade slutspel i rad (12). Dahlin gjorde dock en fin säsong i fjol med 73 poäng på 78 matcher från sin backposition.

Leo Carlsson valdes som nummer två i årets NHL-draft av Anaheim.
Leo Carlsson valdes som nummer två i årets NHL-draft av Anaheim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!