Så gick snacket efter Vimmerby Hockeys premiärseger

Tyringe på hemmaplan. En enkel premiär? Nej, absolut inte. Gästerna bjöd på hårt motstånd och sköt 48 skott på mål. Till slut var det ändå Vimmerby Hockey som vann med 5–2.

Det var Pierre Gustavsson som gjorde säsongens första seriemål. Med ett rappt skott i det främre hörnet öppnade han målskyttet efter drygt fyra minuters spel.

Det var Pierre Gustavsson som gjorde säsongens första seriemål. Med ett rappt skott i det främre hörnet öppnade han målskyttet efter drygt fyra minuters spel.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2020-10-04 20:15

Långa stunder fick vi se en helt jämn premiärmatch i Vimmerby ishall, vilket också skottstatistiken vittnar om (48–48). 

VH-tränaren Phil Horsky var inte överraskad över att Tyringe spelade bra hockey och spenderade mycket tid i offensiv zon.

– Vi visste på förhand att det skulle bli en tuff match. De är mycket, mycket bättre än förra året. Många runtomkring har underskattat Tyringe, men det gjorde inte vi. Vi hade en ödmjukhet och gjorde vårt jobb i förberedelserna. Det var mycket därför vi vann, säger Horsky.

undefined
Här gratuleras Mattias Wigley efter ett av hans två mål i den första perioden.

Målmässigt hade Vimmerby bra kontroll på läget under i stort sett hela matchen. Mattias Wigleys dubbla fullträffar i slutet av den första perioden gav VH ett övertag som de aldrig släppte.

Överlag var Phil Horsky belåten med premiärinsatsen, även om spelet böljade lite väl mycket fram och tillbaka för att falla honom i smaken.

– Jag hade velat se bättre puckkontroll, så som vi spelade de sista tio minuterna. Då var det kontrollerat.

– Det viktigaste var att vi vann och tog tre poäng. Vi kan bättre, men för att vara den första matchen var det bra. Jag är nöjd, säger VH-tränaren.

undefined
VH-målvakten Tomas Rydén gjorde en kanonmatch i premiären.

Sett över 60 minuter var det en hemmaspelare som stack ut från mängden: målvakten Tomas Rydén. Han hade oväntat mycket att göra den här premiärmatchen.

– Vi öppnade starkt, sedan fick Tyringe mer att säga till om. Vi kanske blev lite tagna av stundens allvar. Det var en del premiärnerver inblandat. Vi löste det ändå relativt bra. Jag fick god hjälp av grabbarna och hade fri sikt på merparten av skotten. Totalt sett var det helt klart en rättvis säger, säger Rydén.

Hur viktigt är det att få en bra start på säsongen?

– Självklart är det viktigt. Det ger oss självförtroende. Man känner att det så kallade maskineriet börjar komma igång på riktigt nu.

undefined
Tyringes lagkapten Simon Ericsson var inte överens med domarna om det bortdömda 3-2-målet.

Tyringes tränare Magnus Rahm hade blandade känslor efter slutsignalen. Han var nöjd med insatsen – men missnöjd med resultatet.

– Det känns surt. Vi blev verkligen inte utspelade, utan vi utmanade Vimmerby på allvar. Det hör nog inte till vanligheterna att de släpper till 48 skott på sin hemmaplan. Skillnaden var Vimmerbys effektivitet framåt. Tre av deras mål kom till efter individuella misstag. På så sätt gav vi bort segern.

Ni gjorde 3–2 i den andra perioden, men det målet blev bortdömt på grund av hands. Hur upplevde du situationen?

– Det är helt omöjligt att avgöra, trots att vi har tittat på video i efterhand. Domaren gjorde säkert rätt.

Tyringe fick poängvittring i den tredje perioden, när Henrik Maersk Clausen reducerade till 4–2 med sitt andra mål för dagen. Men hoppet släcktes när Ludvig Vännström kontrade in 5–2 i boxplay efter 47:58.

– Vi får ta med oss de positiva bitarna. Om vi fortsätter spela så här bra kommer vi ta många poäng framöver. Vi vet att många har tippat oss som ett strykgäng, så vi ska försöka bevisa motsatsen, säger Magnus Rahm.

undefined
Ludvig Vännström fixade avgörande 5-2.

Utöver Tomas Rydéns starka målvaktsspel var det framför allt Mattias Wigley och Pierre Gustavsson som låg bakom Vimmerbys premiärseger. De gjorde två mål vardera.

Från den övriga premiäromgången kan vi notera ett par överraskande resultat. Hanhals besegrade topptippade Troja-Ljungby med 3–2 och Mörrum skrällde mot Tranås (4–2). Ex-allsvenska Karlskrona åkte på en tung 3–0-förlust i det förväntade toppmötet mot Nybro.

Nästa uppgift för Vimmerby är derbyrivalen Tranås borta på onsdag kväll.

Det var tydliga regler som gällde för de 50 åskådarna som hade fått en biljett.
Det var tydliga regler som gällde för de 50 åskådarna som hade fått en biljett.
Vimmerby–Tyringe 5–2

Målen: 1–0 (4:05) Pierre Gustavsson (Todd Winder, Eric Backman), 1–1 (15:14) Henrik Maersk Clausen, 2–1 (16:47) Mattias Wigley (Jakob Karlsson, Jonas Nyman), 3–1 (19:40) Mattias Wigley (Jonas Nyman), 4–1 (41:53) Pierre Gustavsson (Victor Östling, Linus Ljung), 4–2 (44:52) Henrik Maersk Clausen, 5–2 (47:58) Ludvig Vännström.

Utvisningar: VH: 5x2 min, Tyringe: 3x2 min.

Skott: 48–48 (20–16, 13–13, 15–19)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!