Så laddar VH för Allettan

Nästa fredag startar Allettan. Här är Phil Horskys tankar om förberedelserna, hur finländaren Henri Fomin har imponerat på VH-ledningen så här långt – och klubbens oväntade beslut att bryta samarbetet med Martin Pärna.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2018-12-18 07:30

I förra veckan vann Vimmerby Hockey grundserien i Hockeyettan för första gången någonsin.

Det är historia nu.

I går släppte förbundet spelschemat för Allettan. Tränaren Phil Horsky tittar bara framåt.

– Vi måste träna ännu hårdare och bli ännu bättre. Vi kommer inte slappna av, det kan jag lova.

I allettan-premiären nästa fredag (28 december) blir det ett hett derby mot rivalen Tranås, hemma i Vimmerby ishall. Därefter väntar Huddinge borta och Grums hemma.

VH-spelarna har sju gemensamma träningspass innan allvaret drar igång.

– Den här veckan kör vi fem pass, måndag–fredag. Det blir som ett litet träningsläger där vi kommer gå igenom grunderna i vårt spel och samtidigt köra hårt fysiskt.

Hur viktig är den här träningsveckan?

– Jätteviktig. Vi måste förbereda killarna på vad som kommer, inte minst mentalt.

Efter fredagens ispass väntar ett kortare juluppehåll. Därefter samlas spelarna igen den 26 december.

– Killarna får åka hem till sina familjer och vila upp sig lite. Sådant är också viktigt. Sedan hinner vi med två gemensamma pass innan Tranås-matchen. Då blir det fokus på detaljerna, säger Phil Horsky.

Ska du själv åka hem till Österrike?

– Nej, det hinner jag inte. Eventuellt åker jag till Stockholm eller Örebro över jul för att träffa några vänner. I övrigt är fullt fokus på ishockeyn.

"Tufft beslut"

I förra veckan anlände den finländske forwarden Henri Fomin till Vimmerby. Men hans förväntade debut mot Halmstad uteblev på grund av pappersstrul.

Nu är han spelklar. Och räkna med att finländaren kommer bli en tillgång för VH när Allettan drar igång.

– Det har sett bra ut på träningarna. Henri är skicklig, snabb och har bra spelförståelse. Han kommer hjälpa oss i spelet, inget snack om saken, säger Horsky.

Åt andra hållet har forwarden Martin Pärna lämnat klubben. Nyheten kom i fredags kväll och beskrivs som ett gemensamt beslut.

VH hade större förhoppningar på sommarens prestigevärvning, medan Pärna själv känner att han inte riktigt hittat rätt i Vimmerby.

Phil Horsky säger så här:

– Det var ett tufft beslut. Men ibland måste man ta tuffa beslut. Martin nådde inte sin toppnivå hos oss.

– Jag tycker att det här skickar en bra signal, både till spelarna i laget och till alla som följer Vimmerby Hockey. Vi är inte nöjda, utan vi vill mer och kan mer.

Kommer det en ersättare innan Allettan startar?

– Det är målsättningen, men jag kan inte säga att det blir så. Spelarmarknaden är tuff. Jag vet att ”Danne” (Stolt) och de andra i sportgruppen jobbar stenhårt, säger Phil Horsky.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!