Så påverkas Vimmerby Hockey av coronakrisen

Sportsligt drabbades Vimmerby Hockey stenhårt av coronaviruset. Ekonomiskt har klubben klarat sig bra – än så länge. "Men det är osäkra tider på många sätt", säger Anders Kostenius i styrelsen.

VH tänkte höja sin spelarbudget till nästa säsong – men på grund av oron för minskade sponsorintäkter blir det inte så.

VH tänkte höja sin spelarbudget till nästa säsong – men på grund av oron för minskade sponsorintäkter blir det inte så.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-04-24 16:00

Inställda matcher och minskade sponsorintäkter gör att många svenska idrottsklubbar blöder ekonomiskt. Så sent som i torsdags meddelade Karlskrona HK i Hockeyallsvenskan att de befinner sig i en krissituation.

I Vimmerby Hockey är läget betydligt bättre.

– Vi har koll på siffrorna. Just nu håller vi på med bokslutet för verksamhetsåret 2019/20. Resultatet presenteras på årsmötet i mitten av maj. Utan att säga för mycket ser det väldigt bra ut, säger Anders Kostenius.

Som ni vet var VH ytterst nära att ta sig till kvalserien för första gången någonsin. Men eftersom säsongen avbröts i förtid gick den drömmen upp i rök.

– Ekonomiskt hade en kvalserie förmodligen gett ett överskott på 200 000-250 000 kronor. Det var surt att vi gick miste om de pengarna, för jag är helt säker på att vi hade slagit ut Hudiksvall om säsongen hade fortsatt som vanligt, säger Anders Kostenius.

Han poängterar att det hade varit rena bonuspengar för klubben.

– Vi budgeterar aldrig med några kvalmatcher. Det är mycket därför vi har byggt upp en stabil ekonomi de senaste åren.


Vad gäller framtiden finns det en osäkerhet kring hur VH kommer påverkas av det rådande läget i omvärlden.

– Vi ska sätta igång med sponsorarbetet inom kort. Det är först i augusti/september som vi kan utvärdera hur det har gått, men vi får räkna med minskade intäkter. Det är klart att vi också kommer påverkas av det här på ett eller annat sätt. Vi försöker ta höjd för det i budgeten.

Hur då...?

– Exempelvis hade vi planer på att höja spelarbudgeten till nästa säsong. Nu kommer vi snarare ligga kvar på samma nivå som tidigare. Vi har bett sportchefen (Morgan Persson) att hålla lite extra i pengarna. Jag hoppas och tror att spelarna har förståelse för det.

För att spara pengar har flera idrottsklubbar permitterat sin personal. Bland annat har Vimmerby IF och Vimmerbys MS gått den vägen. Anders Kostenius säger så här:

– Vi har diskuterat den frågan och det kan bli aktuellt för oss också framöver. Men just nu passar det inte. Sportchefen är anställd på 50 procent och är mitt uppe i truppbygget. Han måste naturligtvis jobba på. Och kanslipersonalen har fullt upp med bokslutet.

Under april, maj, juni och juli har inte Vimmerby Hockey några spelarkostnader. I regel har spelarna i Hockeyettan kontrakt sju-åtta månader per säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!