Så ska nye kaptenen locka NHL-stjärnor till VM

I våras tackade 35 svenska NHL-stjärnor nej till VM-spel. Tre Kronors nye förbundskapten Sam Hallams drag för att förbättra kontakterna med spelarna har varit att ta in Columbus scoutingchef Josef Boumedienne i förbundet. –Det är en jätteviktig rekrytering, säger Hallam.

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam under intervju på Askelyckans kafé i Växjö.

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam under intervju på Askelyckans kafé i Växjö.

Foto: Suvad Mrkonjic

Ishockey2022-10-27 06:00

Det är första gången förbundet använder sig av en person på plats i Nordamerika för scouting och kontakt med svenska NHL-spelare.

Bakom den rekryteringen ligger nye förbundskaptenen Sam Hallam och hans assisterande Stefan Klockare.

– Vi kände att vi har en väldigt bra koll på spelarna i Sverige och i Europa och insåg snabbt vad vi behövde göra för att bredda kompetensen. Att vi får in en hockeykunnig person som brinner för svensk ishockey och som finns på plats under hela säsongen i Nordamerika är jätteviktigt, säger Hallam.

Växjös förre succétränare tar i nästa vecka ut sin första Tre Kronor-trupp, den till Karjalaturneringen 10–13 november.

Många nej

Där deltar förstås inga NHL-spelare, men när det är dags för VM i maj hoppas Hallam slippa så många "nej tack" som förre förbundskaptenen Johan Garpenlöv åkte på i våras.

Tre Kronor har inte vunnit VM-guld sedan 2018 och i den turneringen, liksom i guldturneringen året före, fanns 20 respektive 19 NHL-spelare.

I våras blev det till slut tolv.

Sam Hallam trycker på vikten av att i säsongens landslagsturneringar hitta en stomme av hemmaspelare som kan spela i VM, och sedan krydda med NHL-kompetens.

Där har tidigare backprofilen Josef Boumedienne, 44, en nyckelroll.

Den förre NHL- och landslagsspelaren, som representerade Södertälje, Brynäs och Djurgården i elitserien, och så sent som våren 2020 höll kvar Brynäs i SHL, är i dag chef över NHL-klubben Columbus scoutingverksamhet. I somras plockades han också in som assisterande general manager i Tre Kronor.

NHL-resa i januari

Hallam ska också scouta och bygga upp en kontakt med NHL-svenskarna, men har ännu inte hunnit träffa så många.

– Nej, jag har bara träffat några stycken i augusti när vi träffade några grupper här och där. I och med att vi har Josef där borta så springer han på dem. Vi kommer att göra resor över, jag tror den första blir i januari. Det har varit väldigt mycket på hemmaplan att sätta sig in i, men det är så klart väldigt viktigt att få en personlig relation till dem, säger Hallam.

Förutom VM-medverkan kan Sam Hallam få mycket att göra med NHL-spelarna. Det finns ju planer på ett World Cup 2024 och preliminärt blir det också NHL-deltagande i OS 2026.

– Det lockar otroligt mycket personligen att få uppleva en sån sak. Det skulle betyda mycket för hockeyn i stort och det finns ett sug hos de hockeyintresserade att få se de bästa göra upp, säger Hallam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!