Så tänker VH kring publikfrågan: "Väl rustade i det"

Hoppet om att få ta in publik på sina hemmamatcher i Hockeyettan lever i allra högsta grad för Vimmerby Hockey. När regeringen nu öppnat upp för att höja maxtaket är VH väl rustade, enligt vice ordföranden. "Vi är bra förberedda på det", säger Anders Kostenius.

Vimmerby Hockey kan få ta in upp till 500 personer i ishallen i vinter.

Vimmerby Hockey kan få ta in upp till 500 personer i ishallen i vinter.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-08-28 13:29

Regeringen öppnade förra veckan för att tillåta folksamlingar på upp till 500 personer från och med den 1 oktober. Folkhälsomyndigheten gick ut med ett remissvar under torsdagen där man också föreslog att gränsen för hur många personer som samtidigt får delta i vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska höjas från 50 till 500 personer. FHM föreslog samtidigt att deltagarna då ska sitta med minst en meters avstånd till varandra. 

Detta innebär att Vimmerby Hockey eventuellt skulle kunna ta in sittande publik när Hockeyettan inleds för deras del, den 4 oktober hemma mot Tyringe. 

– Det är inget som är beslutat än utan det är bara ett förslag än så länge. Men vi har väl någonstans alltid trott att vi kommer få ta in publik i vinter och vi är bra förberedda på det, säger Anders Kostenius, vice ordförande i Vimmerby Hockey. 

Frågan är om VH kan få in 500 personer i ishallen och lyckas placera ut alla med minst en meters avstånd. 

– Om det är två meters avstånd man ska ha så blir det nog svårt för oss. En meters avstånd hade gått och då får vi förmodligen även använda ståplatsläktaren som en sittande läktare, säger Kostenius.

För VH:s del är en gräns på 500 personer ett bra alternativ, då ishallen i Vimmerby tar in totalt 1750 åskådare. Därmed fyller man nästan en tredjedel av hallen. Men för klubbar som har betydligt större arenor blir det inte ett lika stort lyft.

– Jag förstår de klubbar som tar in 12 000 åskådare. För oss är 500 personer ganska mycket, medan det inte är lika mycket för de med större hallar. Men det här är ändå en utmaning för oss som är en ideell förening. Det blir ganska mycket merjobb och det är inte så enkelt som alla tror att bara släppa in publik.

Nu på försäsongen kan klubbarna ta in upp till 50 åskådare på sina hemmamatcher. Något VH kommer att göra.

– Ja, men då är kravet att vi måste kunna spåra varje biljett till en person. Men vi har ett väl fungerande entrésystem och känner oss väl rustade i det, säger Kostenius. 

När det gäller vilka som ska prioriteras vid biljettsläpp längre fram så har inget beslut tagits än i VH. 

– Vi får diskutera det när ett beslut från regeringen väl kommer, säger Kostenius. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!