Så tar sig VH vidare till slutspel i Allettan

Snart drar Allettan i hockey igång. Men vad är det som gäller? Vilka är förutsättningarna? Sporten har kikat i seriebestämmelserna för att försöka reda ut begreppen.

Det är ändrade förutsättningar för att ta sig till slutspel i Allettan.

Det är ändrade förutsättningar för att ta sig till slutspel i Allettan.

Foto: TT

Ishockey2021-01-04 12:15

Vi tar det enkla först. Klart är att alla lag som kvalificerat sig till Allettan är klart för vidare spel i Hockeyettan säsongen 2020/2021. Precis som de senaste åren är det tio lag i den södra Allettan. Samma i den norra. 

Alla de tio lagen möts inbördes, en gång hemma och en gång borta. 18 matcher står på programmet. 

Upplägget är däremot ett annat i år, då det gäller uppflyttning. Tidigare har det spelats en kvalserie till Allsvenskan med fyra lag från Hockeyettan och två från Allsvenskan, där de två bästa lagen i kvalserien sedan varit klart för spel i den näst högsta ligan. 

År 2021 spelas kvalserien med blott fyra lag – alla från Hockeyettan – och där vinnaren spelar i Hockeyallsvenskan. 

För att ta sig till slutspel gäller följande:

* Lag 1–6 går till åttondelsfinal. Förstår vi bestämmelserna rätt så får inte de bäst placerade lagen i Allettan fördel av att de placeras längre fram i ett playoff, vilket varit fallet tidigare. Den fördel de får är att de rankas högre i ett slutspel – och att de därmed får hemmaplansfördel i en eventuell avgörande tredje match. 

* Lag 7–8 spelar Play In. Det innebär att fyra lag från Allettan och de fyra vinnarna i Vårserien (södra, västra, östra och norra) gör upp om fyra platser till de återstående platserna i åttondelsfinal. 

* För lagen som slutar på plats 9–10 i Allettan är det slutspelat. Säsongen är över. 

* Vinnarna i åttondelsfinalerna är klara för kvartsfinal. 

* Vinnarna i kvartsfinalerna (fyra lag) är vidare till kvalserien. 

* I kvalserien väntar sex matcher och dubbelmöten. Vinnaren spelar i Hockeyallsvenskan 2021/2022. 

Noterbart är att det är tuffa förutsättningar för lagen i Vårserierna. I de södra, östra och västra serierna får lag 4–7 fortsätta kvala för att hålla sig kvar i Hockeyettan. 

Här är lagen som VH troligen får möta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!