Samuelsson om VH: "Viktigt att respektera alla motståndare"

Tommy Samuelsson har en imponerande meritlista som spelare och ledare. Nu ska han leda Nybro tillsammans med den förre VH-tränaren Hampus Sylvegård. 64-åringen uppskattar att få jobba med yngre förmågor. "Det håller mig på tårna", säger han inför fredagens seriepremiär mot Vimmerby.

Nybros tränare Tommy Samuelsson

Nybros tränare Tommy Samuelsson

Foto: Simon Hastegård

Ishockey2024-09-20 11:20

3–2 seger efter förlängning i genrepet mot Karlskoga borta. 8–4-förlust borta mot Västerås innan det. Nybro har blandat och gett under sina åtta matcher på försäsongen.

– Den senaste veckan känns det bara som spelare och ledare har gått och väntat på att säsongen ska komma igång, säger Tommy Samuelsson som har rutin som både räcker och blir över jämfört med tränarkollegorna i Allsvenskan.

Med 20 år som spelare på yppersta elitnivå i bagaget kryddat med 25-års erfarenhet som ledare har Samuelsson en meritlista som imponerar. Inför förra säsongen tog han över som huvudtränare för Nybro Vikings och höll laget kvar i Hockeyallsvenskan som nykomlingar. Det blev en åttondeplats i serien och avancemang till kvartsfinal innan det tog stopp mot Brynäs med 4–0 i matcher.

undefined
Hampus Sylvegård lämnade VH efter succésäsongen och är numera assisterande tränare i Nybro.

Nu har han fått förstärkning i ledarstaben av Vimmerby Hockeys succétränare Hampus Sylvegård.

Hur ser rollfördelningen mellan er ut?

– Hampus har ansvar för backarna och både powerplay och boxplay. Sedan försöker vi ha en dynamik i ledarstaben och hjälpas åt med det mesta.

Den 64-årige Samuelsson har mycket värdefull kunskap att dela med sig av till den 28-årige Sylvegård, men känner också att det kan vara tvärtom.

– Med tanke på min ålder har jag fördelen av att få jobba med många yngre människor. Det håller min låga brinnande till stor del. Det handlar om sporten i grunden, men att hela tiden få jobba med nya människor. Det håller mig på tårna.

Om Samuelssons manskap är på tå i premiären i Vimmerby på fredag återstår att se.

– Det blir en häftig premiär utan tvekan. Ett av många Smålandsderbyn den här säsongen. Men det gäller att kunna separera dem. Det är trots allt sju andra lag i serien också.

Vad tror du om era möjligheter i serien?

– Det är alltid mycket spekulationer innan, men det är först nu när säsongen drar igång som vi får lite mer fakta att gå på. För vår del gäller det i första hand att ha två lag bakom oss. Allt annat är bonus.

Är Vimmerby ett av lagen som ni ska ha bakom er?

– Vad är det som säger att de ska vara i botten? Förra säsongen kom vi och Kalmar upp från Hockeyettan och var inte nära att bli indragna i bottenstriden. Det är viktigt att respektera alla motståndare.

Coachen kan säkert få ett och annat tips från den assisterande tränaren till premiären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!