Seger för Djurgården – Salak med första nollan

Jumbon Djurgården är nere för räkning men har fortfarande en liten chans att ta sig över kvalstrecket. Mot Brynäs jobbade man in tre minst sagt viktiga poäng efter storspel och en hållen nolla (2–0) av sena målvaktsvärvningen Alexander Salàk.

Djurgårdens målvakt Alexander Salak spikade igen mot Brynäs. Arkivbild.

Djurgårdens målvakt Alexander Salak spikade igen mot Brynäs. Arkivbild.

Foto: Sören Andersson/TT

Ishockey2022-02-26 17:48

– Han är lugn, har koll på grejerna, på kaotiska situationer och ser allting. Det syns på räddningarna och är hans största styrkor, säger Djurgårdstränaren Joakim Fagervall.

Djurgårdens målskytte har lämnat mycket att önska den här vintern. Detsamma gäller Brynäs som under lördagen nollades framåt på hemmaplan, för andra matchen i rad.

Men är det målsnålt framåt kan ju en briljant målvakt rädda dagen och poängen ändå.

Det gjorde Djurgårdens Alexander Salàk som i sin tredje match nu både tog sin första seger och höll sin första nolla i Djurgårdströjan även om det satt hårt inne.

– Jag är mest glad att vi vann. Nu har jag i alla fall vunnit en match, säger den rutinerade tjecken efter sina 36 räddningar borta mot Brynäs.

"Det avgjorde matchen"

Gävlelaget sköt och sköt och med en minut och 27 sekunder kvar av den tredje perioden fick Brynäsforwarden Dima Timashov öppet mål i ett läge som vilken utespelare som helst bara drömmer om. Men sköt utanför.

– Jag är glad att den killen missade nätet! Det avgjorde matchen, helt klart, säger Salàk och spricker upp i ett stort leende.

Inte så konstigt för när Brynäskvitteringen gick om intet ledde Djurgården med blott 1–0 efter ett mål i andra perioden av Cameron Schilling där amerikanen avslutade ett friläge med att sätta pucken mellan benen på Brynäsmålvakten Veini Vehviläinen.

Och bara 39 sekunder efter Timashovs dyrbara miss, punkterade Djurgårdsforwarden Marcus Sörensen matchen med 2–0 i tom bur.

Detta efter en tio meters uppåkning och lite kampande mot Brynäsbacken Julius Bergman som Sörensen avslutade med att vispa in pucken i tom bur, ur snäv vinkel, nästan i höjd med den förlängda mållinjen:

– Det var inget speciellt mål så men skönt att det stängde matchen, analyserar Sörensen.

"Vi jagar"

Att Djurgården vann och spelade in tre poäng, samtidigt som Malmö förlorade hemma mot Oskarshamn vid full tid, gör att Djurgården nu har sex poäng upp till just Skånelaget som parkerar precis ovanför kvalstrecket.

Båda lagen har tio matcher kvar att spela men Sörensen slår bara bort frågan om hur mycket han funderar kring det prekära läget.

– Ingenting! Utan det handlar om att spela bra i varje match så får vi se sedan när grundserien är klar var vi står. Men vi jagar.

Och Alexander Salàk är inne på samma linje:

– Jag tänker inte så mycket på det om jag ska vara ärlig. Det är ingen idé, vi är ändå sist just nu och i det läget är det bättre att fokusera på varje match, varje byte, än att ha tankarna på tabellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om