Seger för stirrigt Sverige i VM-premiären

Krampaktigt i två perioder – men till slut ett segermål i den tredje. Ett debutanttätt Tre Kronor lyckades till slut vinna VM-premiären över Tyskland med 1–0 i Tammerfors. Veteranen Oscar Lindberg, 31, styrde Sverige till seger.

Oscar Lindberg jublar efter att ha styrt in 1--0-målet i VM-premiären mot Tyskland.

Ishockey2023-05-12 21:33

Förbundskaptenen Sam Hallam kunde dra en suck av lättnad efter sin VM-debut.

– Vi vet att vi behöver ta kliv, säger Hallam till SVT.

Den slutade med seger.

Men det satt långt inne.

Oscar Lindberg, tvåfaldig VM-guldvinnare, styrde in 1–0 i inledningen av den tredje perioden i numerärt överläge sedan Jonatan Berggren skjutit.

– Det var "pp" och vi hade varit inne länge. Berggren sköt ett skott och jag lyckades få en liten touch på den, summerar Lindberg till SVT.

En annan segerorganisatör var målvakten Lasse Johansson, 35, VM-debutant men OS-målvakt i fjol.

Frölundamålvakten räddade ett stirrigt och nervöst Tre Kronor i den första perioden. Han höll nollan och klarade sammanlagt 19 skott.

Sverige hade inte mött Tyskland i mästerskapssammanhang sedan den oväntade kvartsfinalförlusten i OS 2018.

Den här gången gick det bättre – men det var knappt.

Yngst i historien

Det kryllade av VM-debutanter i det svenska laget. Förbundskaptenen Sam Hallam gjorde sin första mästerskapsmatch och tio spelare i laguppställningen var också VM-färskingar.

Leo Carlsson, 18-åringen från Örebro, blev den yngsta VM-spelaren i Tre Kronor i historien och tog plats i förstakedjan med Lucas Raymond, Detroit, och Alexander Nylander, Pittsburgh.

Men det var ett hypernervöst svenskt lag inledningsvis. Passningsspelet var riktigt dåligt vilket gjorde att svenskarna inte fick i gång något spel och kom knappt över mittlinjen i första perioden.

– Det är första matchen. Det är lång uppbyggnad till det här – det är klart att det är spännande att dra igång. Men det blev bättre och bättre, säger Lindberg.

Lasse Johansson såg med sitt spel till att det stod 0–0 efter första perioden.

Prickade stolpen

Det blev något bättre i andra, även om det fortsatt var krampaktigt på vissa håll.

Leo Carlsson skapade ett halvläge som ledde till en tysk utvisning där Oscar Lindberg hade en backhand i stolpen.

Lucas Raymond och André Petersson skapade också chanser, men utan att kunna överlista tyske målvakten Mathias Niederberger.

Sedan kom målet i tredje perioden som lyfte Tre Kronor till seger.

Men det krävdes fler vassa räddningar av Johansson innan trepoängaren säkrades.

Det var en nödvändig start för ett lag som fått nej från flera storstjärnor i NHL.

Förbundskaptenen Sam Hallam menar att det här laget ändå kan gå hela vägen och ta VM-guld.

Men då är det mycket som måste bli bättre i fortsättningen av turneringen.

23/5 USA (16.20).

Kvartsfinaler spelas den 25 maj, semifinaler den 27 maj och medaljmatcherna den 28 maj.