Seger med mersmak – RydĂ©n storspelade: "Mentalt spel"

Det blev till slut 4–1 för Vimmerby hemma mot Mörrum. Men det kunde – det borde – kanske blivit Ă€nnu mer. "Vi hade kunnat utnyttja chanserna i den andra perioden mycket bĂ€ttre", sĂ€ger Phil Horsky.

Vimmerby Hockey tog till slut en sÀker seger hemma mot Mörrum.

Vimmerby Hockey tog till slut en sÀker seger hemma mot Mörrum.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2020-10-21 22:33

Vimmerby Hockey-trĂ€naren hade Ă€ndĂ„ anledning att vara nöjd under onsdagkvĂ€llen. 4–1-segern mot Mörrum var VH:s andra raka seger med just de siffrorna och nu hakar man pĂ„ i toppen av Hockeyettan.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd, framför allt med lagspelet och bredden. Försvarsspelet med alla bitar var ocksĂ„ vĂ€ldigt bra, sĂ€ger Phil Horsky. 

Men ett av VH:s stora problem under sĂ€songen har varit effektiviteten. SĂ„ var det mot Mörrum ocksĂ„. Visserligen fick man en skön start, nĂ€r Oscar Gustafsson direkt skaffade sig ett frilĂ€ge och placerade in 1–0. I den elfte minuten tryckte sedan Jakob Karlsson distinkt in 2–0 och gav bĂ„de sig sjĂ€lv och laget större sjĂ€lvförtroende. 

Sedan dĂ„? Jo, VH tog sannerligen över och dominerade stort i den andra perioden – men mĂ„len uteblev. Skottstatistiken i den andra (20–6 i VH:s fördel) vittnar om en ensidig period. Trots det stod det fortfarande 2–0 efter 40 spelade minuter.

– Vi hade kunnat utnyttja chanserna i den andra perioden mycket bĂ€ttre. Men annars finns det inte mycket mer att sĂ€ga, menar Horsky. 

Han har rÀtt. Det var egentligen aldrig nÄgot snack om saken. Visst, Mörrum och Hampus Henriksson gav matchen nerv med sin reducering i början av den sista perioden.

– Det var onödigt och slarvigt av oss. Försvarsspelet Ă€r inte alls bra dĂ€r, konstaterar Horsky.

Den nerven dödade Ludvig VĂ€nnström bara fyra minuter senare med 3–1-mĂ„let. Gustav Jansson satte spiken i kistan med fyra minuter kvar, fint framspelad av Jakob Karlsson. 

Jansson och Karlsson var annars tvÄ av förgrundsfigurerna i den hÀr matchen. Jansson fick göra bÄde mÄl och assist och hans kedjekamrat Karlsson stod för ett mÄl och tvÄ assist.

– Det Ă€r bara kul att se att den kedjan kliver fram. Framför allt Jansson, som nu fick utdelning ocksĂ„. Han Ă€r vass offensivt och det var bara en frĂ„ga om nĂ€r det skulle slĂ€ppa, berömmer VH-trĂ€naren, som ocksĂ„ hyllade en annan viktig spelare:

– RydĂ©n (Tomas) var jĂ€ttebra.

FrĂ„gan Ă€r hur slutresultatet hade sett ut om det inte vore för den storspelande VH-mĂ„lvakten. I den första perioden spikade han igen totalt och rĂ€ddade bland annat tvĂ„ frilĂ€gen frĂ„n bortalaget. I den andra perioden behövde han av förklarliga skĂ€l inte göra sĂ„ mycket, och trots det inslĂ€ppta mĂ„let i den tredje sĂ„ bjöd han pĂ„ ett par högklassiga rĂ€ddningar. 

– Vi fĂ„r en vĂ€ldigt bra start och det ger oss ett lugn. Sen tycker jag att vi tokdominerar i den andra perioden men fĂ„r inte in pucken, sĂ€ger Tomas RydĂ©n.

Hur var det för dig i den andra, blev du kall?

– Det Ă€r klart att man vill ha en del att göra men samtidigt blir det sĂ„ i vissa matcher. Det gĂ€ller att ha fokus för plötsligt kan det vĂ€nda, sĂ„ det Ă€r ett mentalt spel som jag fĂ„r jobba med och som jag jobbar med dagligen. 

Vad sÀger du om din insats ikvÀll (lÀs onsdag)?

– Klart godkĂ€nt. Jag kĂ€nner mig i bra form och det gĂ€ller bara att fortsĂ€tta spela det spelet jag gör nu.

Gör han det sĂ„ kan det rĂ€cka lĂ„ngt för VH – igen. 

VH-Mörrum 4–1

MĂ„len: (02.04) 1–0 Oscar Gustafsson (Jakob Karlsson), (10.56) 2–0 Jakob Karlsson (Gustav Jansson, Oscar Gustafsson), (41.25) 2–1 Hampus Henriksson, (45.25) 3–1 Ludvig VĂ€nnström (Olle Hellström), (56.16) Gustav Jansson (Jakob Karlsson, Jonas Nyman). 

Skotten: 13–13, 20–6, 12–17.

Utvisningsminuter: 4–4.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!