Sen vändning när Linköping slog Brynäs

Först dubbla fullträffar på en dryg minut – sedan ett snabbt avgörande i förlängningen. Linköping svarade för en supervändning från 2–4 till 5–4 hemma mot Brynäs. –Grymt viktigt för självförtroendet, säger hjälten Jonas Holös – som ordnade bonuspoängen.

Jonas Holös, Linköpings matchhjälte. Arkivbild.

Ishockey2020-10-01 21:40

Trots mängder av chanser – inte minst fem frilägen – hade Linköping bara lyckats överlista Brynäs målvakt Viktor Andrén vid två tillfällen.

Att östgötarna skulle lyckas hämta upp 2-4 med bara drygt fem minuter kvar av matchen var nog inte många som trodde.

Men i spel fem mot tre tryckte först Broc Little in reduceringen efter 14.35 minuter – innan Jaakko Rissanen vräkte upp kvitteringen i nättaket med en man mer på isen efter 15.55.

Snygg dragning

Av bara farten avgjorde LHC dessutom i förlängningen, då backen Jonas Holös läckert fintade bort Andrén och skickade in segerpucken.

Vad som verkade bli tre förlorade poäng och tredje raka förlusten förvandlades i stället till två poäng och första vinsten för säsongen.

– Det hade varit jäkligt jobbigt och frustrerande att åka på stryk igen. Minns hur det var förra säsongen, då en riktigt dålig start hängde med länge och förstörde mycket för oss. Därför betydde den här segern enormt mycket, säger 33-åringen från Norge.

Det blev totalt fem fullträffar i SHL för Holös i fjol – men det här var första gången han ordnade en bonuspoäng i förlängning. I alla fall i Linköping.

– Jag gjorde det faktiskt i Färjestad två-tre gånger. Annars hör det väl kanske inte direkt till vanligheterna med frilägen för min del, säger han med ett skratt. Då gäller det att vara effektiv. Jag gick bara på instinkt och hade bestämt mig för att pucken skulle in i mål.

Väldigt ojämnt

Annars var Holös inte särskilt nöjd med sitt lags insats totalt sett.

– Nej, det var alldeles för mycket upp och ned. Vi måste kunna spela mer stabilt över 60 minuter. Det är verkligen något för oss att jobba på, kritiserar den norska landslagsbacken.

Något tränaren Bert Robertsson håller med om.

– När vi hade vänt 0–1 till 2–1 i första perioden och även fick en bra start på den andra, blev vi plötsligt väldigt nonchalanta. Något som kunde ha kostat oss samtliga poäng. Men jag är väldigt stolt över det sättet killarna biter ihop och vänder sista perioden på, framhåller han.

Dålig skärpa

Brynäs, som överraskande förlorade hemma mot Oskarshamn – men vann borta mot Färjestad, tappade allting i sista perioden.

– Då var det inte roligt att vara Brynäsfan. Vi kom ut på hälarna direkt och måste kunna ha betydligt bättre disciplin än så för att klara av att hålla en tvåmålsledning. Nej, bara att göra om och göra bättre, säger den assisterande tränaren Viktor Stråhle med en suck.