SHL:s bäste back i ovan roll – som forward

När SHL:s bäste back äntligen fick hoppa in i VM gjorde han det som...forward. –Det var länge sedan. Jag kommer inte ens i håg om jag någonsin har gjort det, när jag var 10 år kanske, säger Jonathan Pudas efter 6–0-segern över Storbritannien.

Jonathan Pudas.

Jonathan Pudas.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2022-05-17 23:00

Den Kirunafödde Skellefteåbacken, i måndags prisad som SHL:s bäste back, blev forward då centern Lucas Wallmark inte kunde spela.

Därmed hade Tre Kronor bara tio forwards. Så Johan Garpenlöv hade förvarnat Pudas om att det kunde bli en forwardsplats.

– Vi hade pratat om det lite ifall vi saknade någon gubbe. Då sa han att det kunde bli något byte för att underlätta, men nu blev det hela matchen. Det var kul att testa på, säger Jonathan Pudas som fick drygt tolv minuter i istid.

Han fick sitta vid sidan av i de två första matcherna och anmäldes i VM-truppen till matchen mot Storbritannien.

– Det är roligt att vara på isen med grabbarna, det är därför man är här. Det var grymt skoj, säger han om att äntligen få spela.

Pudas var nära att bli målskytt i slutet när han försökte på sig en fräckis.

– Jag testade köksvägen. Det är inte så ofta man är där nere, så det gäller att passa på, säger han med ett skratt.

Redan på onsdagskvällen spelar Sverige nästa match – då mot hemmafavoriten Finland. Om inte Wallmark är spelklar kan det bli ytterligare en match som forward.

– Jag tar den rollen jag får. Behöver de hjälp på forwardssidan så gnuggar jag där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om